Motosport

SBK: Popis vozača za klasu Supersport

supersport 2017

30 vozača na 6 marki motocikala. Supersport prvenstvo djeluje vitalno, a zapravo je na klimavim nogama.

Kad su u pitanju one viđenije kombinacije čovjeka i stroja, u Supersport prvenstvu gotovo ništa neće biti kao lani. No, jedna je kombinacija ipak ostala ista. I to ona dobitna. Kenan Sofuoglu i Kawasaki ostaju braniti naslov. Pritom je Randy Krumamenacher unutar iste momčadi Kawasaki Pucetti Racing odlučio napredovati u Superbike prvenstvo, pa će tako Sofuoglov novi timski kolega postati britanska nada Kyle Smith.

Prošlogodišnji viceprvak Cluzel je raskrstio s tvorničkom momčadi MV Aguste, te će iduće godine voziti Hondu, a u suprotnom smjeru putuje Jacobsen. Kao viceprvak u pretposljednjoj sezoni, Jacobsen bi mogao biti ozbiljna prijetnja za upravljačem MV Aguste, pri čemu je Talijanima i utoliko zanimljiviji što je Amerikanac, a tržište SAD-a im je izuzetno važno da se izvuku iz krize. Da u tvorničkoj momčadi MV Aguste ipak nešto ne štima potvrđuje i to što su u početku planirali nastupati samo s Jacobsenom, da bi mu se u zadnji tren na popisu pridružio i rookie Zaccone, no on će voziti samo europske utrke.

Dobrodošlo osvježenje već dugo vremena iscrpljenom Supersport prvenstvu predstavlja povratak Yamahe. Federico Caricasulo i Lucas Mahias će voziti za tvorničku momčad, no na dvije jednako pripremljene Yamahe R6 bi trebali juriti i Sheridan Morais i Niki Tuuli, koji je bio senzacionalno otkriće završetka prošle sezone.

Od ostalih važnijih imena spomenimo da petoplasirani u ukupnom poretku Kyle Smith ostaje na Hondi, dok će velika većina dosad nespomenutih samo popunjavati brojeve i plaćati da voze. Ukupno je prijavljeno 30 vozača, no šestorica od njih će voziti samo europski dio prvenstva, a među njima su i jedina dvojica koji će nastupati sa Suzukijem. Isto tako, ne treba očekivati čuda ni od momčadi Profile Racing, koja će koristiti Triumphove motocikle.

Sve u svemu, popis vozača i motocikala je relativno dugačak i raznovrstan, no tako je samo na papiru. Supersport prvenstvu nedostaje dubine, ali i zdrave perspektive. Povratak Yamahe će vjerojatno malo popraviti krvnu sliku, no dok se oni vraćaju drugi se proizvođači polako povlače. Ne samo iz Supersport prvenstva, nego i iz tog segmenta tržišta.

Supersport popis 2017

fbmp ytmp imp