Motosport

Dakar 2017: Sunderland pobjednik, trostruko slavlje KTM-a

163968 Sam Sunderland KTM 450 RALLY Dakar 2017

Sam Sunderland je prvi put završio Dakar Rally i odnio pobjedu za 16. uzastopno slavlje KTM-a.

Na posljednje dvije etape Sunderland je trebao imati teški peh da ostane bez pobjede, a uz to se trebalo dogoditi čudo da KTM ne dođe do 16. uzastopnog slavlja. Nije se dogodilo ni jedno ni drugo.

Etapa #11
San Juan – Rio Cuarto (Argentina)
Ukupno: 754 km
Brzinski ispit: 288 km

Prvi sedamdesetak kilometara pretposljednjeg brzinskog ispita odrađeno je po polu pustinjskom terenu, s dosta pijeska i skokova, ali bez dina. Nakon toga je uslijedila dugačka poveznica, pa drugi dio etape koji se uglavnom odrađivao po prašnjavom makadamu.

Vozači Honde su ponovo vozili na sve ili ništa, pa su tako Barreda i Goncalves bili najbrži, no pritom ipak nisu u bitnome smanjili zaostatak za vodećim Sunderlandom koji je vozio na sigurno, ali ipak bio 5. najbrži. Pitanje pobjednika je ionako već bilo praktično riješeno, zato se pozornost preusmjerila na borbu za treće mjesto, gdje je Van Beveran s tvorničkom Yamahom pokušavao sustići Farres Guella, a uz malo sreće možda i dohvatiti Walknera, koji je s tvorničkim KTM-om držao drugo mjesto u ukupnom poretku.

Specijalist za vožnju po pijesku, Van Beveren je na brzinski ispit krenuo s posebnim gumama prilagođenim za te uvjete, da bi na poveznici između dva dijela brzinca zamijenio kotače s timskim kolegom Rodriguesom, koji je krenuo s normalnim gumama. Strategija se isplatila tako da je Van Beveren trećim najbržim vremenom na brzincu prestigao Farres Guela u ukupnom poretku za 12 sekundi.

Rezultati 11. etape:
1. J. Barreda – Honda – 3h:16min.57sek
2. P. Goncalves – Honda - +1.50
3. A. Van Beveren – Yamaha – + 5.28
4. G. Farres Guell – KTM - +7.54
5. S. Sunderland – KTM - +9.15

Etapa #11
Rio Cuarto – Buenos Aires (Argentina)
Ukupno: 786 km
Brzinski ispit: 64 km

Iako je na posljednjoj etapi pred natjecateljima bilo skoro 800 km, na brzinskom ispitu u trajanju od samo 64 km, odnosno nešto više od pola sata, nije bilo mjesta za preokret po pitanju pobjednika. Utrka za treće mjesto je ipak i dalje bila sasvim otvorena, uz tu razliku da je Van Beveren preko noći kažnjen s jednom minutom zbog prebrze vožnje na poveznici. To znači da je umjesto 12 sekundi prednosti imao 48 sekundi zaostatka za Farres Guelom.

Vozač Yamahe je vozio žestoko i došao do etapne pobjede, no na njegovu nesreću tijekom tih 64 km je imao u sekundu isto vrijeme kao i Farres Guell. Tako je Španjolac zadržao treće mjesto u ukupnom poretku, što je značilo da je KTM-u pripala trostruka pobjeda. I to nakon što se, tjedan dana ranije, činilo da je KTM na koljenima nakon odustajanja Pricea. No, bilo je to prije udjeljivanja jednosatne kazne vozačima Honde.

Austrijanac Matthias Walkner je bio četvrti najbrži i tako potvrdio drugo mjesto u ukupnom poretku, baš kao što je i Sam Sunderland, Britanac, s boravištem u Dubaiu, sa šestim najbržim vremenom potvrdio ukupnu pobjedu. Obojica tvorničkih vozača KTM-a su tek iz trećeg pokušaja uspjeli završiti Dakar Rally, no pritom su završili na samom vrhu.

Barreda je na završnoj etapi bio treći najbrži, no u ukupnom poretku je ostao na petom mjestu, ispred timskog kolege Goncalvesa. Kad bi se obrisalo onih sat vremena kazne, taj bi Hondin dvojac odnio dvostruku pobjedu, no ta im spoznaja vjerojatno i ne dođe kao neka utjeha, nego prije kao dodatno trljanje soli na ranu. Pritom iz momčadi Honde i dalje tvrde da su točili gorivo na krivom mjestu zbog dvosmislenih uputa organizatora, no u tom svom negodovanju ne djeluju nešto previše glasni.

Sedmo mjesto je zadržao Renet s Husqvarnom, a njegov rezultat je utoliko bolji što je zaostao manje od sata za pobjednikom. Pohvale zaslužuje i argentinski debitant Franco Caimi koji je s Hondom završio kao 8., a nitko nije očekivao da će se sa Speedbrain Hero motociklom među prvu desetoricu probiti i portugalski rookie Joaquim Rodriguesa. Njegov zemljak i prezimenjak Helder Rodrigues, veteran za upravljačem tvorničke Yamahe, je između te dvojice novajlija završio na devetom mjestu. Treba spomenuti da je prva dama relija, Laia Sanz, s tvorničkim KTM-om dogurala do 16. mjesta.

Rezultati 12. etape:
1. A. Van Beveren – Yamaha - 30min.29sek
2. G. Farres Guell – KTM - +0.0
3. J. Barreda – Honda – +0.18
4. M. Walkner – KTM - +0.33
5. P. Goncalves – Honda - +1.25

KONAČNI POREDAK:

1. S. Sunderland – KTM - 32h:06min.22sek
2. M. Walkner – KTM - +32.00
3. G. Farres Guell – KTM - +35.40
4. A. Van Beveren – Yamaha - +36.28
5. J. Barreda – Honda - + 43.08
6. P. Goncalves – Honda - + 52.29
7. P. Renet – Husqvarna - +57.35
8. F. Caimi – Honda - +1:42.18
9. H. Rodrigues – Yamaha - + 2:03.06
10. J. Rodrigues – Hero Speedbrain - +2:19.37

Dakar2017 podij

 

fbmp ytmp imp