Motosport

TT Isle of Man: Mugen Shinden Go

Mugen Shinden Go

Ovo je najnovija Hondina električna jurilica s kojom će John McGuinness pokušati oboriti rekord kruga na Isle of Manu.

John McGuinees je prošle godine oborio apsolutni rekord kruga na Isle of Manu vozeći prosječnom brzinom 132,701 mph (213,6 km/h) s Hondom CBR 1000 RR. Taj krug mu je trajao 17 minuta i nepune 4 sekunde, dok mu je na električnom Mugenu u Zero TT klasi trebala jedna minuta i 55 sekundi više. No, svejedno je zujao prosječnom brzinom od 119,279 mph (191,96 km/h), što je tek mrvicu sporije od rekorda kruga za Lightweight TT klasu u kojoj je rekord postavio James Hillier s modificiranim Kawasakijem ER-6f.

Zašto vas gnjavimo ovim brojkama? Zato jer je Honda upravo predstavila svoj novi natjecateljski elektrocikl Mugen Shinden Go od kojeg se očekuje da će preskočiti granicu od 120 mph i biti brži od benzinskih motocikala iz klase Lightweight. Doduše, struje ima i za samo jedan krug, ako i toliko.

Pritom se Shinden GO u tolikoj mjeri razlikuje od svog prošlogodišnjeg prethodnika da možemo govoriti o potpuno novom motociklu. Najvažnija novost je potpuno novi okvir, koji je sada karbonski monocoque, unutar kojeg su učahurene kapacitetnije baterije, te poboljšan elektromotor s učinkovitijim sustavom hlađenja. Tu je i potpuno nova izvedba stražnjeg ovjesa, koja zauzima manje mjesta, pa se otvorio prostor za repozicioniranje baterija.

S deklariranih 120 kW (163 KS) i 210 Nm, Shinden Go je miljama ispred natjecateljskog Kawasakija ER-6f, ali je isto tako s 250 kg i osjetno teži. Dakako, pritom je i kakvih pedesetak puta skuplji, ali cilj valjda opravdava uložena sredstva. U svakom slučaju, prosjek od 120 mph (193 km/h) ne bi trebao biti nikakav problem za McGuinnessa i njegov električni ekvivalent MotoGP motocikla, ostaje nam za vidjeti koliko će se približiti i granici od 125 mph, odnosno prosjeku većem od 200 km/h na krugu dugačkom 70-ak kilometara.

Mugen Shinden Go 2

fbmp ytmp imp