Motosport

MotoGP: Lorenzo pobjedom u Kataru otvorio sezonu

GF3LASX3KGSV3FG1L775

Dovizioso, Marquez i Rossi su hvatali njegovu sjenu, a onda je Lorenzo oborio rekord kruga i pobijedio u stilu.

Lorenzo je na najbolji mogući način krenuo u obranu naslova. Istina, nije baš sve išlo po za njegove pobjede uobičajenom scenariju, pa su tako utrku poveli tvornički vozači Ducatija, a i kad se jednom domogao vodstva, Lorenzo nije mogao u svom stilu odjuriti naprijed. No, Iannone je u međuvremenu pao, dok je Dovizioso, kad je izgubio vodstvo, samo jednim okom mogao pratiti Lorenza, budući je istovremeno morao čuvati leđa od nasrtljivog Marqueza.

A ako se i činilo da se situacija malo zakomplicirala 4 kruga prije kraja, kad se Marquez probio ispred Dovizosa i odmah počeo sustizati Lorenza, ta je neizvjesnost trajala samo pola kruga, do trenutka kada je Lorenzo na ploči pročitao da ima tek 7 desetinki sekundi prednosti. Nakon toga je dodao gas i tako tri kruga prije kraja oborio Stonerov rekord staze još iz 2008. godine, razvukavši prednost na sekundu i pol. U zadnjem krugu se Dovizioso s Ducatijem vratio na drugo mjesto, a iako ga je Marquez još jednom pretekao na ulasku u zadnji zavoj, vozač Honde je pritom otišao preduboko i na kraju prošao ciljem kao treći.

Rossi je većinu utrke proveo na četvrtom mjestu, a tako je i završio, prošavši ciljem nepune 2,5 sekunde nakon Lorenza, a s točno desetinkom zaostatka za Marquezom. Pedrosa je bio peti, ali kod njega bilježimo već značajnih 14 sekundi zaostatka, dok je nova zvijezda Vinales sa Suzukijem bio za sekundu sporiji i tako osigurao da među šestoricom najbržih budu 4 različita motocikla.

Moto2 utrka je donijela popriličan kaos i to ne u pozitivnom smislu te riječi. Naime, čak je 9 vozača bilo kažnjeno zbog prebrzog starta, a među njima i skoro svi vozači iz prva dva reda, dakle i oni najveći favoriti kao što su Zarco, Rins, Lowes, Morbidelli, Cortese... No, problem je u tome što nisu svi bili kažnjeni jednako, odnosno većina je dobila kaznu prolaska kroz boks, što je značilo gubitak vremena od nekih 25 sekundi, dok su Morbidelli i Cortese, koji su možda bili i najočitiji u svom prekršaju, kažnjeni tek u samoj završnici utrke kada više nije bilo vremena za prolazak kroz boks, pa im je tako na njihovo vrijeme samo dodano 20 kaznenih sekundi.

Uz to što je to bilo evidentno nepravedno prema ostalim kažnjenicima, problem je i u tome što se Morbidelli do samog kraja borio s Luthijem za pobjedu. Dakle, moglo se lako dogoditi da Luthi padne u toj borbi na nož s vozačem koji mu, zapravo, uopće nije bio konkurent te je nakon kaznenih 20 sekundi završio na 7. mjestu taman ispred Rinsa i Lowesa. Tako je drugo i treće mjesto pripalo Salomu i Corsiju, koji su imali skoro 10 sekundi zaostatka za Luthijem.

Zato je Moto3 utrka ponudila uobičajeni pozitivni kaos nakon kojeg je sedam vozača prošlo ciljem unutar isto toliko desetinki sekunde. Nakon nadmudrivanja i hvatanje zavjetrine do posljednjeg metra, prvi je ciljem prošao Antonelli s Hondom, samo 7 tisućinki je zaostao Binder s KTM-om, a treći je bio Bagnaia na Mahindri. Spomenimo i da je bodove za 6. mjesto osvojio Nicolo Bulega iz Rossijeve momčadi, kojem je to bila tek druga Moto3 utrka.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp