Motosport

Dakar 2016: Etapa #9

133106 Toby Price KTM 450 RALLY Dakar 2016

Kontraverzna odluka o prekidu etape možda je spasila Goncalvesa, no Price je užarenoj pustinji daleko odmakao.

Trebala je to biti najkraća etapa na ovogodišnjem reliju Dakar, s ukupno 436 km, od čega je 285 km otpadalo na brzinski ispit. No, znalo se da će svejedno biti i jedna od težih, što zbog zahtjevnog pustinjskog terena, što zbog očekivanih velikih vrućina. I doista, iako su krenuli u rano jutro, temperatura se ubrzo popela do 45°, što je među amaterima stvorilo velike probleme s dehidracijom i iscrpljenošću, tako da su organizatori odlučili prekinuti brzinski ispit nakon druge kontrolne točke.

Što sve i ne bi bilo sporno da nije išlo na dvostruku štetu trenutno vodećeg Pricea. Naime, vozač KTM-a je bio uvjerljivo najbrži i sa svakim novim kilometrom je povećavao svoju prednost, a ujedno je bio jedan od desetak vozača koji su prošli drugu kontrolnu točku prije nego li je došlo do prekida i tako odradili cijeli brzinski ispit. Osim toga, njegovom glavnom konkurentu Goncalvesu je grana probušila hladnjak, tako da mu je agregat „presušio“, a iako se dovukao do druge kontrolne točke, nakon toga više nije mogao oživiti svoju Hondu. Dakle, bio je na samom pragu odustajanja, bespomoćno zaglavljen na drugoj kontrolnoj točki, kad ga je Marc Coma, novi sportski direktor relija, obavijestio da se, baš tu, etapa prekida.

Tom je odlukom Goncalves možda spašen, odnosno nije izgubio dodatno vrijeme bez obzira na to što ga je do kampa šlepao timski kolega Ceci. No, problem za Goncvalvesa je u tome što nije mogao računati na pomoć mehaničara i zalihu rezervnih dijelova budući je riječ o maratonskoj etapi, na kojoj su, na kraju dana, natjecatelji prepušteni sami sebi i svojim timskim kolegama.

Jasno da Price nije bio sretan takvim razvojem događaja, a i sami organizatori nisu znali kako riješiti situaciju, odnosno da li uzeti vremena do druge kontrolne točke ili ipak za cijelu etapu, pri čemu bi svi oni koji nisu odradili drugu polovicu dobili grupno vrijeme. Zbog toga su se nekoliko puta mijenjale tablice, tako da ni ovu posljednju verziju ne treba smatrati konačnom. Ipak, kako god da se stvari okrenu, Price se ozbiljno odvojio u vodstvu, a Goncalvesu bi trebalo pravo čudo da se vrati u igru. Uostalom, slijedi još jedna pustinjska etapa, koja bi trebala odgovarati Priceu, a ostaje za vidjeti hoće li se Goncalves uopće naći na startu te dionice, koja će započeti atraktivnim startom, u kojem će najbolji motociklisti biti izmješani s najbržim posadama automobila i kamiona.

Rezultati 9. etape

1. T. Price – KTM - 3h:26min.58sek
2. R. Brabec – Honda – +12.29
3. Š. Svitko – KTM – +14.45
4. A. Meo – KTM - + 13:24
5. A. Van Beveren - Yamaha - +15.54

Trenutni poredak nakon 9. etape:

1. T. Price – KTM - 30h:55min.54sek
2. Š. Svitko – KTM – +28.59
3. P. Goncalves – Honda – +34.01
4. P. Quintanilla - Husqvarna - +38.41
5. A. Meo – KTM - +42.08

(Foto: Bauer E./RallyZone)

fbmp ytmp imp