Motosport

MotoGP: Lorenzo samo 7 bodova za Rossijem

562cb5c20e8198.34480126-uvodna

U sjeni duela Rossi-Marquez, Pedrosa je pobijedio, a Lorenzo uoči posljednje utrke došao na samo 7 bodova minusa.

Iako je njegova briljanta izvedba ostala nekako u drugom planu, nema sumnje da je pobjeda Pedrose u iznimno vrućoj Maleziji bila izvojevana po gotovo nemogućim tropskim uvjetima i već kao takva i više nego zaslužena. Praktično neizazvan, vodio je od prvog do posljednjeg metra utrke u Sepangu i došao do drugog slavlja u posljednje tri utrke s 3,5 sekundi prednosti u odnosu na Lorenza.

Rossi je bio treći s dodatnih deset sekundi zaostatka i tako minimalizirao štetu u smislu da mu je uoči finalne utrke u Valenciji ipak preostalo 7 bodova prednosti u odnosu na Lorenza, čak iako to zvuči kao već razlika nego što doista jest. Naime, ako Lorenzo u Valenciji završi prvi ili drugi, što se čini dovoljno realnim, Rossi bi u najgorem slučaju morao završiti odmah do njega kako bi osvojio naslov. A to neće biti lako budući će zbog sudara s Marquezom morati za kaznu krenuti s posljednjeg startnog mjesta.

Odustajanje Ioannonea, pad Marqueza, a nakon toga i pad Doviziosa nakon kontakta s Crutchlowom, olakšalo je proboj ostalih vozača prema vrhu poretka. Tako je Smith s Tech3 Yamahom završio 4., Crutchlow je s LCR Hondom prošao ciljem 5 sekundi nakon njega, dok je Petrucci sa starim Pramac Ducatijem došao do bodova za 6. mjesto. Uslijedila su dva Suzukija, pri čemu je Aleix Espargaro tek u završnici pobijedio svog timskog kolegu Vinalesa, da bi njegov ozlijeđeni brat Pol Espargarao s Tech 3 Yamahom završio 9. Ugodno je iznenadio Bradl koji se s Aprilijom progurao među prvu desetoricu, a do prva dva boda je došao i Elias, koji se nedavno vratio preko momčadi Forward Yamaha.

Nakon početnog izmjenjivanja u vodstvu, Luthi i Zarco su se lako odvojili od ostatka društva u Moto2 konkurenciji. Luthi je sve do same završnice držao razmak od 1 sekunde, no Zarco je u posljednjim krugovima pojačao ritam i sustigao ga na ulazu u posljednji krug. Iako je već odavno osigurao titulu prvaka, Zarco nije žalio truda i u zavoju broj 2 je obišao Luthija na putu do svoje 8. pobjede ove sezone. Dvoboj za treće mjesto je bio bitno manje napet budući je Rins pao 10 krugova prije kraja i tako najnižu stepenicu podija prepustio Folgeru.

Sve i da Oliviera pobjedi, Kent je u Moto3 utrci trebao završiti među prvih 5. da konačno potvrdi osvajanje naslova. No, pokazalo se da to nije tako lako. Nakon prvih krugova bio je tek 16., da bi se kasnije postupno ipak probijao prema naprijed prije negoli je pred sam kraj došao na rub prve petorice. U posljednjem zavoju posljednjeg kruga je krenuo u konačni napad, no otišao je preduboko i završio kao tek 7., iako je zaostao manje od 6 desetinki za pobjednikom. Što sve ne bi bio problem da se u istom trenutku Oliviera nije probio u vodstvo i pobijedio 9 stotinki ispred Bindera i nepune tri desetinke ispred Navarroa. Ispada tako da Oliviera uoči posljednje utrke zaostaje 24 bodova, što je nemala brojka, no s obzirom na to kako je Kent u posljednje vrijeme prokockao naizgled sigurno vodstvo, sve je još moguće.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 17 utrka)

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 312 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 305
3. M. Marquez – Honda – 222
4. D. Pedrosa – Honda – 190
5. A. Iannone – Ducati – 188

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 343
2. A. Rins – Kalex – 214
3. T. Rabat – Kalex – 206
4. S. Lowes – Speed Up – 175
5. T. Luthi – Kalex – 163

Moto3
1. D. Kent – Honda – 253
2. M. Oliveira – KTM – 229
3. E. Bastianini - Honda – 196
4. R. Fenati – KTM - 176
5. N. Antonelli – Honda – 174

fbmp ytmp imp