Motosport

Supersport: Sofuoglu došao do 4. naslova prvaka

hi R12 Magny Cours Sofuoglu uvodna

Iako je Jacobsen pobijedio, Sofuoglu je i s 2. mjestom potvrdio naslov prvaka, jednu utrku prije kraja sezone.

 

Iako mu nije nužno trebala pobjeda da osvoji naslov, Sofuoglu je u Supersport utrku u Magny Coursu krenuo punom snagom i već nakon nekoliko krugova imao 5 sekundi prednosti. No, onda je zbog pada i ulja na stazi utrka prekinuta, nakon čega je došlo do novog starta i sprinta od 11 krugova.

 

Ovaj put Sofuoglu s Kawasakijem nije mogao pobjeći Jacobsenu na Hondi, koji je ostao jedini konkurent za naslov nakon što je Cluzel (MV Agusta) pao u Jerezu i zaradio teški prijelom noge. Iako ga je Sofuoglu prešao sredinom utrke, Jacobsen se nije predavao i vratio se vodstvo, nakon čega je vozač Kawasakija odlučio igrati na sigurno i dohvatiti 2. mjesto, znajući da mu je to sasvim dovoljno da dohvati novu titulu prvaka jednu utrku prije kraja. Treći je bio Mahias na Yamahi, domaći vozač s koji je nastupio s pozivnicom, dok je ostatak ekipe, s više od 20 sekundi zaostatka za pobjednikom, predvodio Zanetti na MV Agusti.

 

Inače, turski nacionalni junak Sofuoglu je prvo kompletno Supersport prvenstvo odvozio 2006., da bi već iduće godine osvojio titulu svjetskog prvaka. Nakon toga se okušao u Superbike kategoriji, ali se tu nije najbolje snašao tako da se 2009. vraća u Supersport, da bi 2010. ponovo osvojio naslov. 2011. se okušao u Moto2 kategoriji i osvojio jedno drugo mjesto, ali završio kao tek 17. u ukupnom poretku, tako da se 2012. još jednom vraća u Supersport i odmah osvaja treći naslov prvaka. 2013. je bio viceprvak, a 2014. je imao svoju najgoru sezonu, punu pehova, da bi ove godine došao do svoje druge titule s Kawasakijem, četvrte ukupno, čime je samo podebljao status najuspješnijeg Supersport vozača svih vremena.

 

TRENUTNI POREDAK:

Supersport
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 213
2. P. Jacobsen – Honda – 185
3. J. Cluzel – MV Agusta – 155
4. L. Zanetti – MV Agusta – 142
5. G. Rea – Honda - 97

hi R12 Magny Cours Sofuoglu GB48390

fbmp ytmp imp