Motosport

SBK: Double-double za Kawasaki i Sykesa

Donington SBK 2015

Sykes je u Doningtonu došao do prvih pobjeda ove sezone, vodeći Rea je bio dva puta drugi, a Davies s Ducatijem oba puta treći.

 

Sykes je s dva druga mjesta u Imoli pokazao da se konačno vratio u formi, a to je dalo naslutiti kako bi u Doningtonu konačno mogao doći i do prvih pobjeda ove sezone. Ipak je riječ o stazi na kojoj je bio nepobjediv u protekle dvije sezone, pa tako nikoga ne čudi što je i ovaj put imao savršenu statistiku koja uključuje pole-position, pobjede na obje utrke i postavljanje novog rekorda kruga. U svakom slučaju, bio je to impresivan vikend u režiji Sykesa, no nije sve išlo baš sasvim glatko, barem ne u prvoj utrci.

 

Naime, otprilike dvije trećine prve utrke Sykes je bio u bespoštednoj borbi sa svojim timskim kolegom. Rea je znao da je Sykes nezaustavljiv kada je na čelu kolone, pa je tako koristio svaku polupriliku ne bi li se probio ispred i poremetio mu ritam, što je rezultiralo izuzetno zanimljivom borbom, ali i s nekoliko vrlo škakljivih situacija, koje su lako mogle rezultirati padom oba vozača Kawasakija. Ipak, jednom kad se Sykes uspio malo odlijepiti, Rea je priznao premoć i pomirio se sa svojim tek trećim porazom ove sezone, ujedno i trećim drugim mjestom.

 

U drugoj utrci je Sykes imao bitno lakši posao. Još je odlučnije krenuo kroz prvih nekoliko zavoja, dok je Rea nakon malo lošijeg starta već u drugom krugu bio praktično katapultiran s Kawasakija, no doista se čudesno spasio tako da je jedini pad koji je ubilježio bio onaj u trenutnom poretku. Nakon tog zastrašujućeg trenutka i spuštanja na sedmo mjesto, trebalo mu je nekoliko krugova da vrati samopouzdanje i počne se odlučno probijati kroz poredak, no ponovo nije mogao bolje od drugog mjesta budući je Sykes dotada već odmaglio u drugu vremensku zonu.

 

U obje utrke je s više od 10 sekundi zaostatka treće mjesto pripalo Daviesu na Ducatiju, dok je Haslam s Aprilijom ubilježio dva četvrta mjesta bez obzira na to što je nastupio sa slomljenim rebrima. Štoviše, u samoj završnici druge utrke mu je još i ostalo dovoljno snage da se obračuna s nasrtljivim Giuglianom na drugom Ducatiju, što je bilo taman dovoljno da zadrži drugo mjesto u ukupnom poretku. Ipak, Rea mu je sve teže dohvatljiv, pa tako Haslam sada zaostaje čak 101 bod, a istovremeno broji samo bod više od Sykesa.

 

Zvijezda dana u Supersport utrci bio je sedamnaestogodišnji Kyle Ryde, koji je na domaćom terenu nastupio s pozivnicom i odmah došao do podija u prvom nastupu na svjetskom prvenstvu. Iako golobradi vozač Yamahe ni u jednom trenutku nije bio u vodstvu, svojim je agresivnim stilom i impresivnim linijama izluđivao Sofuoglua i Cluzela koji se bore za naslov prvaka.

 

Uglavnom, Sofuoglu se s Kawasakijem prvi nekako uspio odlijepiti od Britanca, dok je Cluzelu s MV Agustom to uspjelo tek koji kruga kasnije. Iako Sofuoglu u međuvremenu nije daleko odmakao, uspijevao je držati dovoljno visoki ritam da ga Cluzel ponovo nije uspio sustići. Ryde je u međuvremenu dopao šaka Zanettija na drugoj MV Agusti, no ipak ga ju uspio nadmudriti i doći do trećeg mjesta. S četvrtom pobjedom u nizu, Sofuoglu sada ima 45 bodova prednosti u odnosu na Cluzela koji se, za utjehu, popeo na drugo mjesto.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

Superbike (nakon 12 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 280
2. L. Haslam – Aprilia – 179
3. T. Sykes – Kawasaki - 178
4. C. Davies – Ducati - 155
5. J. Torres – Aprilia – 117

 

Supersport (nakon 6 utrka)
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 130
2. J. Cluzel – MV Agusta – 85
3. P. J. Jacobsen – Kawasaki – 79
4. L. Zanetti – MV Agusta – 70
5. G. Rea – Honda – 54

fbmp ytmp imp