Motosport

Rally: Coma pobijedio i u Kataru

Katar-Rally

Bilo je tijesno, ali Coma je ostao nepobjediv. Vozač KTM-a je ponovo nadmudrio izazivače iz Honde.

 

Reli u Kataru nije mačji kašalj. Iako je pred natjecateljima bila i pokoja pješčana dina, vrlo brza ruta je uglavnom bila kamenita i iznimno zahtjevna po pitanju navigacije. Pritom je tijekom pet dana trebalo odvoziti nepunih 2 tisuće kilometara, od čega je 1.782 km otpadalo na brzinske ispite. Kako se i očekivalo, glavna borba se vodila između Come na KTM-u te Barrede i Goncalvesa kao tvorničkih vozača Honde.

 

Pritom su vozačima Honde pripale pobjede na zadnje tri etape, no nisu uspjeli nadoknaditi ranije zaostatke i sustići Comu. Goncalves je priliku za pobjedu praktično propustio već u prvoj etapi, ne zato jer je izgubio 4 minute u odnosu na Comu, već zbog toga što je bio tek 5. najbrži.

 

Prema novim pravilima, prvih 6 na etapi može redom birati svoju startnu poziciju za idući dan, a to je značilo da je Goncalves morao krenuti kao drugi. To je opet značilo da je ubrzo on bio taj koji je morao odrađivati navigaciju, dok su drugi samo sjedili njegove tragove. Tako je tu etapu završio kao tek 8. najbrži i imao skoro 15 minuti zaostatka, kojeg je do kraja relija, uz jednu etapnu pobjedu i dva druga mjesto uspio smanjiti na 6 i pol minuta, dovoljno tek za treće mjesto.

 

Barreda je posrnuo na trećoj etapi. Bio je toliko brz da je pretekao sve koji su krenuli ispred njega, da bi onda u samoj završnici pogriješio u navigaciji te izgubio 10 minuta u odnosu na Comu. Na preostale dvije etape je odnio dvije glatke pobjede, no Coma ga je držao u oku i na kraju svega slavio s 4 minute i 40 sekundi prednosti.

 

Pritom je Coma pobijedio samo na prvoj etapi, a tada je bio tek 6 sekundi brži od Barrede, no i taj mu je minimalni početni kapital bio dovoljan da bez ikakvog stresa odnese drugu pobjedu na isto toliko dosad održanih utrka svjetskog prvenstva. Odnosno, to mu je treću pobjeda u isto toliko ovogodišnjih nastupa ako računamo i ono najvažnije slavlje na reliju Dakar. U borbi za 4. mjesto, njegov je timski kolega Viladoms bio samo sekundu brži od Quintanille na privatnom KTM-u.

 

Sealine Cross Country Rally – konačni poredak:

 

1. Coma – KTM – 19h:56min.48sek
2. Barreda – Honda - +4.40
3. Goncalves – Honda – +6.33
4. Viladoms – KTM - +17.59
5. Quintanilla – KTM - +18.00

fbmp ytmp imp