Motosport

MotoGP: Rossi locirao, uhvatio i pobijedio Marqueza

Argentina15

Sudar u pretposljednjem krugu i pad Marqueza predstavlja najnapetiju scenu sjajnog trilera, u kojem Rossi potpisuje režiju i glavnu ulogu

 

Rossi iza sebe ima nekoliko legendarnih i spornih sudara s tvorničkim vozačima Honde, no dojma smo da se u ovom slučaju ne može govoriti o njegovoj krivnji. Doduše, mogao je ostaviti Marquezu malo više mjesta, no mladi Španjolac je ipak udario njega, a ne obrnuto.

 

Iako je na kvalifikacijama bio tek 8., Rossi je ipak bio jedan od favorita. Uostalom, do posljednje dvije pobjede je krenuo upravo s te nezavidne pozicije, a šanse su mu dodatno porasle kad je postalo jasno da se Marquez odlučio za tvrdu smjesu stražnje gume, umjesto za ekstra tvrdu koju je Bridgestone pripremio za nemilosrdni asfalt argentinske staze Termas de Rio Hondo.

 

Uglavnom, nakon 15 sekundi slave za Suzuki i Aleixa Espargaroa, Marquez je već u prvom krugu preuzeo vodstvo i počeo odmicati koloni, dok se Cal Crutchlow na LCR Hondi, sukladno planu, probio na drugo mjesto i usporavao konkurente. U početku je sve išlo po planu, no nakon nekoliko krugova je Crutchlow počeo griješiti i tonuti u poretku, dok je istovremeno Rossi polako napredovao s osme pozicije koju je držao u prvom krugu. Kad je 15 krugova prije kraja došao do druge pozicije, Marquez je imao zalihu od 4 sekunde prednosti, no to Rossija nije obeshrabrilo da krene u lov i da za sobom povuče Doviziosoa na Ducatiju.

 

U početku je Rossi skidao jedva kakvu desetinku po krugu, no kako je utrka odmicala tako je Marquez imao sve više problema sa stražnjom gumom. Kao po nekom filmskom scenariju, Rossi ga je uhvatio tek u pretposljednjem krugu i odmah počeo napadati, no Marquez se nije mislio predati bez borbe. Nakon što su već jednom izmijenili pozicije, Rossi je ponovo prošao Marqueza na ulasku u dugi desni zavoj, u sredini kojeg je došlo do prvog sudara, bez ikakvih posljedica.

 

Iako je pritom mogao ostaviti više mjesta svom protivniku, Rossi je u tom trenutku ipak bio malo ispred Marqueza, a to je još i više vrijedilo na izlasku iz zavoja kada je Marquez prednjim kotačem svoje Honde zakačio zadnji kotač Yamahe i tako utrku završio padom. I opet, moglo bi se reći da je Rossi neposredno prije sudara okrenuo glavu da vidi gdje je Marquez i nakon toga malo promijenio smjer, no isto nema sumnje da je Marquez bio izrazito agresivan u svom pokušaju da što prije uzvrati udarac, tako da se eventualno može govoriti tek o podijeljenoj krivici.

 

Odustajanje Marqueza olakšao je put Rossiju do već druge pobjede ove sezone, baš kao što je omogućilo Dovizosu da s Ducatijem treći put na tri utrke dođe do drugog mjesta. Njih su dvojica i na vrhu ukupnog poretka pri čemu ih dijeli samo 6 bodova, dok Marquez sada zaostaje primjetnih 30 bodova za Rossijem.

 

Crutchlow je u posljednja dva zavoja nadmudrio Iannonea na drugom tvorničkom Ducatiju i došao do svog prvog podija s Hondom, dok je Lorenzo ponovo bio u drugom planu i završio kao peti, ispred Smitha na Tech 3 Yamahi. Nakon početnog vodstva, Aleix Espargaro je završio kao 7., a vrlo dobar dan za Suzuki potvrdio je i Maverick Vinales osvojivši 10. mjesto. Jack Miller prošao ciljem kao 12. pobijedivši u u Open kategoriji i predvodeći grupu od čak osmorice vozača, među kojima je do prvih MotoGP bodova došao i Loris Baz osvajanjem 14. mjesta.

 

Moto2 utrka nije bila ni izbliza toliko zanimljiva. Zarco je vodio od početka do kraja i svoje konkurente držao na maloj i sigurnoj udaljenosti te bez većih problema došao do prve Moto2 pobjede, ali i preuzimanja vodstva u ukupnom poretku. Istovremeno, Rins je pritiskao Lowesa za drugo mjesto, sve dok ga ovaj u završnici utrke nije propustio naprijed kako bi proučio njegove slabosti. Pokazalo se to pogrešnom odlukom jer se Rins lako odvojio na putu do drugog mjesta u utrci i ukupnom poretku, dok je 4. mjestu pripalo prošlogodišnjem viceprvaku Kalliu, koji je imao manjih problema s kočnicama. Aktualni prvak Rabat je dobro krenuo, ali je već u trećem zavoju izletio sa staze, te se do kraja utrke probio tek do 12. mjesta u utrci i 11. mjesta u ukupnom poretku.

 

Kent je u klasi Moto3 s Hondom odnio drugu uvjerljivu pobjedu zaredom, iskoristivši bespoštednu međusobnu borbu svojih progonitelja da prođe ciljem s više od 10 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolega Vazqueza i trećeplasiranog Isaac Vinalesa, koji je došao do prvog podija s Husqvarnom. Da ovo možda ipak neće biti sezona totalne dominacije Honde, potvrdili su Oliviera i Binder koji su s KTM-om bili 4. i 5., dok je 6. mjesto dohvatio talentirani Quartararo na još jednoj Hondi.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 66 bodova
2. A. Dovizioso – Ducati – 60
3. A. Iannone – Ducati – 40
4. J. Lorenzo – Yamaha – 37
5. M. Marquez – Honda – 36

 

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 53 bodova
2. A. Rins – Kalex – 49
3. S. Lowes – Speed Up – 41
4. F. Morbidelli – Kalex – 33
5. J. Folger – Kalex – 32

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 66 bodova
2. E. Vazquez – Honda – 49
3. E. Bastianini - Honda – 40
4. F. Quartararo – Honda –39
5. I. Vinales – Husqvarna - 33

 

fbmp ytmp imp