Motosport

Dakar 2015: 2. etapa – Honda preuzima vodstvo

54aae308d7ca78.11612390

518 km pri skoro 50°C. Na jednoj od najtežih etapa u novijoj povijesti, Barreda je pokazao koliko je brz. No, Coma nije daleko

2. etapa: Villa Carlos Paz - San Juan - poveznica 107 km - brzinski ispit 518 km

Ako Miran Stanovnik, a čovjeku je to 18. nastup na reliju Dakar, ustvrdi kako mu je to bila najteža etapa u karijeri, onda te riječi imaju svoju težinu. A do istog je zaključka došao i Goncavles, koji je istu tu etapu završi kao drugi najbrži.

 

Uz to što je brzinski ispit od 518 km najduži na ovogodišnjem meniju (plus poveznica od 107 km), svoje je učinila i iznimno visoka temperatura, koja se penjala preko 45°C. Osim toga, sama ruta je, nakon brzog početnog dijela, postajala sve teža i završila na izuzetno grbavom i pjeskovitom terenu. Iako je organizator odlučio otkazati završni dio za one nešto sporije vozače, do kraja dana je odustalo 12 vozača motocikala i 6 vozača četverocikala, što je značajno osipanje u tako ranoj fazi relija.

 

U takvim su uvjetima polomili zube čak i tvornički vozači KTM-a, ponajprije Sam Sunderland, koji je kao pobjednik prve etape krenuo prvi i predvodio kolonu do nekih 70 km prije kraja etape, kada je krivo skrenuo i do povratka na pravi put izgubio skoro dva i pol sata, a samim time i realne šanse za ukupnu pobjedu. Puno iskusniji Coma nije imao takvih lutanja, no imao je problema s raspadanjem pjene u stražnjoj gumi, zbog čega zadnjih 60 km nije vozio brže od 60 km/h, zaostavši na kraju više od 12 minuta za pobjednikom.

 

A taj je pobjednik bio Barreda, koji je sa svojom Hondom u jednom trenutku malo „izgubio kompas", no odlično se snašao u grbavoj završnici i ostvario 6 minuta bolje vrijeme od timskog kolege Goncalvesa. Spomenuti dvojac je automatski preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku, dok je čast tvorničke momčadi KTM obranio Faria, koji je prije dva mjeseca bio na operaciji ramena, a svejedno je završio kao treći, ispred timskog kolege Viladomsa, te australsko-austrijsko dvojca KTM-ovih novajlija – Pricea i Walknera.

 

Duclos je sa Shercom bio 13. najbrži i tako ispao iz popisa prve desetorice, kojeg zaključuje njegov prošlogodišnji timski kolega Pedrero Garcia, u bojama španjolske podružnice Yamahe. Vozači tvorničke momčadi Yamahe ni na drugoj etapi nisu uspjeli naći ritam, pa tako prošle godine trećeplasirani Pain drži tek 17. mjesto, sa skoro pola sata zaostatka.

 

Poredak na 2. etapi:

1. Barreda – Honda – 5h:46min.6sek
2. Goncalves – Honda – + 6.13
3. Faria – KTM - + 9.16
4. Viladoms – KTM - +9.20
5. Price – KTM - +9.42

 

Ukupni poredak nakon 2. etape:

1. Barreda – Honda – 7h:06min.44sek
2. Goncalves – Honda – + 4.37
3. Faria – KTM - + 10.37
4. Viladoms – KTM - + 11.24
5. Price – KTM - + 11.32
6. Coma – KTM - + 12.03

fbmp ytmp imp