Motosport

MotoGP: 5:0 za Marqueza

P20140518180036790

Poprilično uzbudljiva utrka s predvidljivim raspletom. Rossi ga je pokušao spriječiti u tome, no Marquez je u Le Mansu oborio još jedan rekord.

 

Tko zna, mogla je to biti još jedna neuzbudljiva utrka da Marquez nije morao produžiti na asfaltiranu izletnu zonu, kako bi izbjegao sudar s Lorenzom koji je otišao malo predaleko. Tako je Marquez na kraju prvog kruga bio tek 10., što je omogućilo da u svojih 5 minuta slave uživa Dovizioso na Ducatiju, povevši utrku koju će na kraju završiti kao tek 8.

 

Dok se Marquez iznimnom lakoćom probijao kroz poredak, Rossi je odličnom vožnjom dohvatio vodstvo, no nije se uspio ozbiljnije odvojiti od ostatka kolone. To je značilo da nije imao praktično nikakvu zalihu kad je sredinom utrke Marquez obišao i vrlo dobrog Pola Espargaroa i dohvatio drugu poziciju. Iako je bilo za očekivati da će Rossi skupo prodati svoju kožu, ubrzo se slomio pod pritiskom i otišao preširoko, što je omogućilo da Marquez praktično bez borbe preuzme vodstvo, koje je bez većih problema zadržao do samog kraja.

 

Time nije samo dodatno učvrstio vodstvo u ukupnom poretku, nego je s 21 godinom i 90 dana na svojim plećima postao najmlađi vozač kraljevske klase u povijesti kojem je uspjelo nanizati 5 uzastopnih pobjeda. Preuzeo je taj rekord od Mike Hailwooda, koji je isti uspjeh postigao još 1962. kada je bio godinu dana stariji.

 

Rossi je držao dovoljno visoki tempo da bez stresa drugu utrku zaredom završi na drugom mjestu, došavši tako do svojeg 150. podija u karijeri. U borbi za treće mjesto Bautista je u završnici utrke obišao Pola Espargaroa, pri čemu je prošlogodišnjem Moto2 prvaku i to 4. mjesto bilo dovoljno da ostvari najbolji plasman u svojoj kratkoj MotoGP karijeri. Rezultat je utoliko vredniji što ga je ostvario na domaćoj utrci svoje momčadi Tech 3 Yamaha.

 

Mlađi brat Espargaro je u posljednjim krugovima bio i pod pritiskom Pedrose, no prošlogodišnji pobjednik u Le Mansu ovaj put nije mogao bolje od petog mjesta, ostavivši 3 sekunde iza sebe Lorenza, koji je odvozio još jednu blijedu utrku. Bila je to relativno blijeda utrka i za Bradla, koji se u početku borio za vodstvo, da bi na kraju završio kao usamljen 7., iako tu treba uzeti u obzir da je uoči Le Mansa, baš kao i Pedrosa, imao manju operaciju ruke.

 

U Moto2 klasi je do druge pobjede zaredom došao Mika Kallio, koji je 8 krugova prije kraja preuzeo vodstvo od Corsija. U završnici utrke se Corsi našao i pod pritiskom Rabata, no vodeći u ukupnom poretku ovaj put nije mogao bolje od trećeg mjesta.

 

Moto3 utrka je bila frenetičnija i od ionako visokog prosjeka, što najbolje potvrđuje to što su prva desetorica završila u razmaku od samo 2 sekunde. Iako se u samoj završnici lagano sudario s Vazquezom, koji je zbog toga završio kao tek 6., Miller je s KTM-om došao do svoje treće ovogodišnje pobjede i tako se ozbiljno izdvojio na vrhu poretka, nakon što je njegov glavni konkurent Fenati morao odustati zbog tehničkih problema. Desetinku sekunde iza Millera ciljem je prošao Rins na Hondi, dok je treće mjesto pripalo Isaacu Vinalesu, kojem je to prvi podij u karijeri.

 

Trenutni poredak (nakon 5 utrka):

 

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 125 bodova
2. D. Pedrosa – Honda – 83
3. V. Rossi – Yamaha - 81
4. A. Dovizioso – Ducati – 81
5. J. Lorenzo – Yamaha – 45

 

Moto 2
1. E. Rabat – Kalex – 99 bodova
2. M. Kallio – Kalex – 92
3. M. Vinales – Kalex – 62
4. D. Aegerter – Suter – 58
5. S. Cosri – Kalex – 53

 

Moto3
1. J. Miller – KTM – 104 bodova
2. R. Fenati – KTM – 74
3. E. Vazquez – Honda – 72
4. A. Rins – Honda – 71
5. A. Marquez – Honda - 60

fbmp ytmp imp