Motosport

SBK: Odličan dan za Hondu, dobar za Ducati

Rea-Imola

Dvostrukom pobjedom Rea je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. Istovremeno je Davies donio dvostruki podij Ducatiju na domaćem terenu u Imoli

 

Rea je bi do te mjere dominantan u Imoli da je do dvostruke pobjede došao tako da nikoga od svojih konkurenata nije ni vidio. Kao najbrži u kvalifikacijama, vozač Honde je u obje utrke odlično krenuo sa startne pozicije i kontinuirano odmicao svojim progoniteljima. Budući Sykes nije imao svoj dan, a slično je vrijedio i za Guintolija i Baza, neuhvatljivi Rea se probio s 4. mjesta na sam vrh svog poretka, pri čemu spomenutu četvoricu vozača dijeli mizernih 20 bodova.

 

Značajan skok u poretku ostvario je i Davies koji je u Ducatijevom dvorištu došao do dva druga mjesta i tako slavnoj talijanskoj marki podario najbolji vikend od početka sezone. Da bi došao do tog uspjeha, dobar dio prve utrke morao je odlijevati napadima dotad vodeće trojke u ukupnom poretku, pri čemu je, u pomalo razvodnjenoj završnici, do trećeg mjesta došao Sykes na Kawasakiju, ispred svog timskog kolege Baza, dok je Guintoli upao u probleme s gumama na svojoj Apriliji i završio kao 5. U borbu za mjesto na podiju trebao se uključiti i Giugliano na drugom Ducatiju, no on po tko zna koji put ove sezone pao, ovaj put 7 krugova prije kraja.

 

Druga utrka donijela je još jednu uvjerljivu pobjedu Reae, ali i bitno napetiji rasplet borbe za niže stepenice pobjedničkog postolja. Nakon hrabre borbe i probijanja kroz poredak, kao drugi ciljem prolazi Davies, dok je Guintoli uspio taman toliko sačuvati gume da njegova srebrna Aprilia prođe ciljem malo ispred Kawasakijevog dvojca, s time da je ovaj put Baz u samoj završnici obišao svog timskog kolegu i aktualnog prvaka Sykesa. Giugliano je iz drugog pokušaja uspio završiti utrku i odnijeti bodove za 6. mjesto, no uz veliki zaostatak za prvom petoricom.

 

Najbolju startnu poziciju za Supersport utrku osigurao je Cluzel na MV Agusti F3 675, no Francuz jer na kraju upisao samo jedan bod nakon što je dva puta produžio s asfaltiranog dijela staze. Borbu za pobjedu vodili su Sofuoglu na Kawasakiju i Zanetti na Hondi, dok samo 4 kruga prije kraja dotad vodeći Sofuoglu nije naglo skrenuo u boks. Bilo je to treće ovogodišnje odustajanje za trostrukog Supersport prvaka, drugi puta zaredom zbog tehničkog kvara. Zanetti je nakon toga bez većih problema došao do prve Supersport pobjede u karijeri i to ispred timskog kolege Vd Marka, dok je 4 sekunde kasnije do novog podija došao Marino na Kawasakiju. Potonja dvojica vozača su se izjednačila na vrhu poretka po broju bodova, no službeno je prvi Vd Mark na ime pobjede u Assenu.

 

Trenutni poredak:

Superbike:
1. Rea – Honda – 139 bodova
2. Sykes – Kawasaki – 135
3. Guintoli – Aprilia – 123
4. Baz – Kawasaki – 119
5. Davies – Ducati - 87

 

Supersport:
1. Vd Mark – Honda – 65
2. Marino – Kawasaki – 65
3. Zanetti – Honda – 49
4. Coghlan – Yamaha – 44
5. Cluzel – MV Agusta – 42

fbmp ytmp imp