Motosport

Dakar 2014: Tko je tko?

 

Dakar14-0

Despres je prešao na Yamahu, Coma dobio novi KTM, a Honda poboljšala ljudstvo i tehnologiju

Biti će veliko iznenađenje ako se ovogodišnji Dakar ne pokaže jednim od najzanimljivijih u novijoj povijesti. Uz to što bi trebao biti i jedan od najtežih, s predviđenih 8.734 km, od čega 5.228 km otpada na brzinske off-road ispite, Dakar 2014 donosi i bitno promijenjen odnos snaga.

Najveća promjena je prelazak Despresa, branitelja naslova i peterostrukog pobjednika, iz redova KTM-a u naručje Yamahe. Francuz bi bio favorit i da se pojavi na biciklu, a kako ne na motociklu koji je prošle godine vodio polovicu relija, a sada je dodatno unaprijeđen po Despresovim željama. Istina, pitanje je da li su sve promjene uspjeli i kvalitetno provjeriti, no razlog za dodatni optimizam u redovima Yamahe nalaze i u Olivieru Painu, koji je prošle godine dokazao da ima potencijale pobjednika. I Frans Verhoeven bi mogao osvojiti pokoju etapnu pobjedu, dok bi Michael Metge trebao biti vodonoša Despresu.

Ni u KTM-u nisu sjedili skrštenih ruku, već su predstavili potpuno novi reli motocikl, koji je lakši i snažniji od svojeg prethodnika. Jasno, i tu se postavlja pitanje pouzdanosti, no ako Coma slučajno zapne u probleme, mogu računati i na nepredvidljivo brzog Lopeza, dok iz drugog reda vrebaju Viladoms i Faira. Dakako, KTM ima i nekoliko iskusnih privatnika koji su sposobni boriti se za podij, kao što su Casteu, Ullevalseter, Svitko, Przygonski, Jakeš...

Honda se prošle godine uspješno vratila na Dakar, a za ovo je izdanje HRC temeljito poboljšao motocikl, ali i bitno ojačao vozačku postavu. Rodrigues je još uvijek tu, no nova zvijezda momčadi bi trebao biti Barreda, najveći talent kojeg je svijet pustinjskih relija upoznao u posljednjih nekoliko godina. Tu je i dokazano brzi Goncalves, koji je zajedno s Barredom prošle godine jurio na Husqvarni, koja više nije u igru.

Nemoguće je predvidjeti hoće li Yamaha ili Honda prekinuti dvanaestogodišnju dominaciju KTM-a, no čini se da sve tri tvorničke momčadi imaju otprilike jednake šanse da dohvate pobjedu. Pokojoj mrvici se može nadati i Botturi na Spedbrainu (prošlogodišnja Husqvarna), kao i Duclos i Pedrero Garcia na Shercu.

Na startu utrke će se, dakako, naći i slovenska legenda Miran Stanovnik, a ponovo je tu i srpski vozač Saghmeister. Nimalo iznenađujuće, među skoro 200 vozača motocikala nema ni jednog Hrvata, baš kao ni u konkurenciji četrdesetak natjecatelja na četverociklima.

Kad je u pitanju ruta, atraktivne pustinje Perua su ispale iz igre, tako da sve ponovo počinje u Argentini, a 13 dana kasnije završava u Čileu. Novost je da će vozači motocikala i četverocikala, ali ne i ostali natjecatelji, po prvi put posjetiti Boliviju, gdje će odvoziti dvije etapa na velikoj visini i to bez pomoći mehaničara.

fbmp ytmp imp