Motosport

Porinuće Dakra 2011.

Dakar-2011XX

Kako je to posljednje tri godine postalo uobičajeno, reli Dakar kreće već krajem studenog. No, umjesto na pješčanim dinama, prva se jednomjesečna etapu odrađuje na valovima Atlantskog oceana

Već treću godinu zaredom krajem studenog nastaje velika gužva u luki Le Havre. Iz svih se dijelova Europe i Azije slijevaju neobična pustinjska vozila, kako bi se ukrcala na trajekt koji će ih odvesti do Argentine, gdje početkom siječnja započinje još jedan prognanički reli Dakar. Iako su izostali natjecatelji iz drugih dijelova svijeta, kao i neke od glavnih zvijezda koji će svoja vozila poslati u posljednji tren avionom, u luci Le Havre se stvorila velika kolona vozila. Na radost organizatora, broj natjecateljskih vozila je porastao za 20% u odnosu na prošlu godinu, a u konkurenciji motocikala i četverocikala sva su mjesta bila popunjena već krajem ljeta.

Ruta koja iz Buenos Airesa vodi do Čilea i pustinje Atacama, te natrag do Buenos Airesa djeluje dosta slično onoj prošlogodišnjoj, no organizatori tvrde da će biti podosta drugačija. Etape su planirane tako da su oni najteži ispiti ostavljeni za drugu polovicu relija, kada je velika većina natjecatelja ionako na izmaku snaga. U svakom slučaju, ne treba sumnjati da će ruta duga 9.000 km, od čeka 5.000 km otpada na brzinske ispite, biti i više nego dovoljno zahtjevna da se odvoji žito od kukolja.

Glavni favoriti i dalje ostaju Coma i Despres koji su nedavno imali uspješnu premijeru svog novog KTM-a pokretanog agregatom zapremine 450 ccm. Najopasniji konkurenti bi im trebali biti Lopez na Apriliji, Casteu na Schercu, Rodrigues na Yamahi i Verhoeven na BMW-u. Uz Verhoevena, boje BMW-a je trebao braniti i Fretigne, donedavno prvo ime Yamahe, no nakon teških ozljeda zadobivenih u listopadu na reliju Maroku, najnoviji su pregledi pokazali kako bi nastup na Dakru bio previše opasan po njegovo zdravlje, tako da će umjesto njega nastupiti Brazilac Ze Helio.

Osim njih, na startu će se pojaviti još otprilike 180 motociklista, s kojima će gutati prašinu i više od 30 vozača četvorocikala, što je novi rekord za tu klasu. Nažalost, izgleda da Marcos Patronelli neće biti u prilici obraniti naslov budući je prije koji dan slomio oba gležnja nakon što je za vrijeme treninga otpao kotač na njegovoj Yamahi. Zato će nastupiti njegov brat Alejandro (prošle godine 2.) kojem će najviše problema vjerojatno stvarati češki veteran Machacek, daleko najuspješniji vozač u toj kategoriji.

Zadovoljstvo nas je izvijestiti kako će na četiri kotača nastupiti i jedan Hrvat. Doduše, ne za upravljačem kakvog četverocikla već kao vozač Mitshubishija. Nadamo se da će Dražen Čurić imati više uspjeha nego prije desetak godina kada se u istu avanturu upustio s motociklom. Što se tiče našeg okruženja, na Dakru će ponovo nastupiti Slovenac Stanovnik kao i sve iskusniji srpski natjecatelj Saghmeister. Svi bi oni trebali krenuti u akciju 1. siječnja, no samo će rijetki od njih imati to zadovoljstvo da se dva tjedan kasnije vrate u Buenos Aires.
fbmp ytmp imp