Novosti

Prototip: Kawasaki Ninja 400 hibrid i H2 SX na vodik

hidrogen model skica

Da ne bi sve ostalo na riječima, Kawasaki je objavio i prve fotografije prototipa hibrida, kao i skicu budućeg „supercharged“ modela koji bi umjesto benzina trošio vodik.

Kao što smo već pisali, Kawasaki trenutno razvija pogonski agregat nastao na osnovu onog iz Ninje H2, a koji bi umjesto benzina „gutao“ vodik. U međuvremenu smo doznali da bi Kawasaki prvo mogao izbaciti novu benzinsku verziju tog agregata s mehaničkim kompresorom, a na osnovi toga bi kasnije osvanula i verzija pokretana vodikom. Čak su i objavili skicu tog „hydrogen“ modela (gornja fotografija), koji djeluje kao buduća zamjena za sport-touring H2 SX, no iz toga ipak ne treba crpiti konkretne zaključke. To više što priča s vodikom kao pogonskim gorivo još uvijek nudi „problem za svako rješenje“.

Istovremeno, Kawasaki je jasno obećao da će do 2025. predstaviti 10 modela na električni ili hibridni pogon, a svoje su riječi podebljali i prvom fotografijom prototipa s hibridnim pogonom (donja fotografija). Ukratko, tu se kombinira dvocilindrični agregat iz Ninje 400 s malim tekućinom hlađenim elektromotorom smještenim iznad mjenjača.

Sam mjenjač je automatskog tipa, s mogućnošću ručnih izmjena stupnjeva prijenosa, a elektromotor je ujedno i generator, te kod usporavanja puni malu litij-ion bateriju od 48V, smještenu ispod sjedala. Dakle, na električni pogon bi se mogle prevaliti samo kratke udaljenosti, ali bi zato tijekom vožnje na benzin taj isti elektromotor mogao pospješiti ubrzanja. Jasno, takav će motocikl svakako biti i nešto teži (i skuplji), no hibridi ionako predstavljaju samo prijelazni kompromis.

Kawasaki hibrid prototip

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp