Novosti

Top 7 noviteta za 2020: #6 Bimota Tesi H2

Bimota Tes H2 1

Kawasaki je kupio pola Bimote i križao je s Ninjom H2. Tako je rođen šokantni Tesi H2 s kompresorom.

Nakon što su je švicarski vlasnici nekoliko godina držali u hibernaciji, talijanska Bimota bi ponovo trebala oživjeti za 2020. Naime, nedavno je mrvicu manje od 50% dionica kupio Kawasaki, koji ima u planu ugrađivati svoje agregate u buduće modele ove oduvijek egzotične marke.

Teško je predvidjeti kako će ta suradnja izgledati, ali na EICMA sajmu u Milanu predstavljeni Tesi H2 je malo koga ostavio ravnodušnim. Za početak dizajnom, koji je poprilično šokantan, a onda i činjenicom da je ugrađen četverocilindrični agregat s mehaničkim kompresorom, koji u Ninji H2 razvija rekordnih 231 KS. Ovdje bi lako mogao još i više, pa su se pojavili glasine i o mogućih 300 KS, ali to nam se čini previše. Naime, isti agregat u tijelu nehomologiranog Ninje H2R možda razvija 310 KS, ali i traži održavanje kao da je riječ o natjecateljskom stroju, što za jedan cestovni motocikl, pa bio on i čista egzotika, baš i nije prihvatljivo.

No, ne bi nas previše začudilo da za Bimotu Tesi H2, koja bi u prodaju trebala krenuti iduće godine, postavi novi rekord s kakvih 250 KS. U svakom slučaju, biti će tehnički izuzetno napredan motocikl, ne samo zbog agregata s mehaničkim kompesorom, nego i zbog toga što je Tesi H2, kao i svaki Tesi prije njega, opremljen specifičnim okvirom i prednjim ovjesom s uzdužnim ramenima. A tu su i velika krilca na bokovima, bitno veća od onih na Ninji H2, od kojeg Tesi H2, uz moćan pogonski agregat, preuzima i elektronska pomagala, retrovizore te instrumente.

 Bimota Tes H2 2

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp