Novosti

Noviteti: Christini II-Track

christini aw II track snow bike

Zima je stisla, a juriti se mora! Što kažete na američki hard-enduro s pogonom na obje gusjenice?

Christini je mala i inovativna američka manufaktura, koja na bazi Honde CRF 450X, a uz pomoć posebnog sustava sastavljenog od lanca, kraljevskog i teleskopskih vratila, stvara hard-enduro i supermoto motocikle s pogonom na oba kotača. Više informacija o „klasičnoj“ ponudi te marke možete naći u Moto Puls Katalogu 2017, a ovdje ćemo vas upoznati s njihovom najnovijom inovacijom.

Dakle, hard-enduro motocikli s gusjenicom umjesto stražnjeg kotača nisu potpuna novost. Štoviše, na tržištu se nudi nekoliko takvih specijaliziranih gusjenica za naknadnu ugradnju, a iz Christinija poručuju da možete odabrati bilo koju od njih, po vlastitom nahođenju. Kao nadopunu toga oni će vam ponuditi vlastitim snagama razvijenu prednju gusjenicu, a s kojom imate i prednji pogon.

Pritom je moguće podešavati koliko će duboko, kroz rascijepljenu prednju skiju, gusjenica penetrirati u snijeg, a može i u blato ili pijesak. Uz to što ste s takvom prednjom pogonskom gusjenicom vjerojatno nezaustavljivi i kad ste zakopani do grla, njezina iznimna trakcija vam omogućuje, da po potrebi, i snažno zakočite.

Ipak, ni s 2WD gusjeničarom nije lako probiti baš sve barijere. Zapravo, mogli bi se „nasanjkati“ već u nabavi. Za početak, da bi ovakvu prednju gusjenicu, vrijednu nekih 2.000 dolara, imali gdje montirati, morali bi biti vlasnik nekog Christini motocikla. Budući i sam motocikl košta barem 8.400 dolara, a onda još morate nabaviti i stražnju gusjenicu, to znači da će vas cijela investicija koštati barem kakvih 15 tisuća dolara, bez troškova transporta i poreznih davanja.

Imajući sve to u vidu, Christini II-Track se može učiniti kao još jedna genijalna američka glupost. Uostalom, sve i ako ste se baš zaželjeli probijanja kroz duboki snijeg, vjerojatno će vam biti bitno jednostavnije kupiti motorne sanjke. No, motorne sanjke nemaju pogon na oba kraja. I ne mogu se u onih preostalih 364 dana pretvoriti u motocikl. A Christini može. I to ne u bilo kakav motocikl, nego motocikl s pogonom na oba kotača. A tko ima takvoga?

fbmp ytmp imp