Novosti

Noviteti: Yamaha YZF-R1S

R1S-USA uvodna

Nova i jeftinija S verzija modela R1 stiže u SAD. Hoće li je ponuditi i s ove strane Atlantika?

 

Yamaha je za američko tržište predstavila jeftiniju S verziju modela R1, namijenjenu tamošnjim mlađim vozačima koje u pravilu ne zanima natjecateljska staza, ali nemaju ništa protiv šminkanja na cesti. U svojoj osnovi je R1S praktično identičan standardnom modelu, a glavna razlika se svodi na uporabu manje ekskluzivnih detalja.

 

Tako su naplatci izrađeni od aluminija umjesto od magnezija, a ista zamjena materijala je izvršena i na karteru te poklopcima s desne strane agregata. Napredne klipnjače od titana su kod modela R1S zamijenjene klasičnim elementima izrađenim od čelika, a od istog materijala su i cijevi ispušnog sustava, dok je sam lonac i dalje izrađen od titana. Osim toga, u glavi se nalaze i drugačije opruge ventila.

 

Iako još nisu specificirane vrijednosti snage i okretnog momenta, iz tvorničkog dijagrama se može naslutiti da je R1S izgubio nešto snage na samom vrhu, ali i da je istovremeno krivulja momenta neznatno bolja na nižim i srednjim režimima vrtnje. S druge strane, zna se da je na ime korištenja težih materijala R1S dobio 4 kilograma.

 

Napredni elektronski paket je ostao isti, uz tu razliku što je quickshifter degradiran u dodatnu opremu, dok je cijena smanjena za 1.500 $ u odnosu na standardni R1, što će reći da je R1S jeftiniji za nekih 14%. Po principu oko za oko, zub za zub, to bi značilo da bi s ove strane Atlantika, a onda i Jadrana, R1S mogao koštati nešto manje od još uvijek pozamašnih 145.000 kn. No, to je ionako nategnuta projekcija, utoliko više što se još ne zna hoće li Yamaha novi R1S uopće ponuditi europskim kupcima.

R1S-USA2

fbmp ytmp imp