Novosti

H-D Captain America je najskuplji motocikl na svijetu

CaptainAmerica

Prodan za 1,35 milijuna $, rekvizit iz filma Easy Rider preuzeo je neslužbenu titulu najskupljeg motocikla na svijetu.

 

Riječ je o motociklu koji ima vjerojatno najviše replika, ali i dosta nejasnu povijest. Zna se da je original bio baziran na isluženom policijskom Harley-Davidsonu iz 1962. godine, ali i da je bilo nekoliko „originala" koji su se paralelno koristili u psihodeličnom filmu Easy Rider iz 1969. godine. Međutim, ne zna se sasvim pouzdano koliko ih je bilo, koliko je uništeno za vrijeme snimanja filma i da li su neki od njih doista bili ukradeni.

 

Zapravo, neko vrijeme je bilo nejasno da li neki od tih originalnih motocikala koje je u filmu vozio Peter Fonda uopće više postoje. Primjerak koji je netom prodan na internetskoj aukciji trebao bi biti jedini preživjeli original, pa tako ne treba previše čuditi da je postigao cijenu od 1,35 milijuna američkih dolara.

 

Iako to nije ni desetina cijene koju na aukcijama postižu povijesni automobili, Captain America je vjerojatno najskuplji motocikl koji je ikad promijenio vlasnika. Prema popisu najskuplje (pre)prodanih motocikala, koji je sastavio američki portal Gizmag, dosad je na prvom mjestu bio Vincent Black Shadow, i to ne bilo koji, nego primjerak s kojim je Roland Free 1948. godine u kupaćim gaćama i Superman pozi postavio tadašnji brzinski rekord od 241 km/h. Više o tom Vincentu Black Shadowu prodanom za milijun dolara možete pročitati u aktualnom broju Moto Pulsa.

fbmp ytmp imp