Novosti

Noviteti: Voxan Wattman

slikaXX

Francuska marka Voxan vraća se na scenu s monstruoznim elektro motociklom od 350 kg i 200 KS

Voxan je proizvodio zanimljive motocikle s vrlo dobrim vlastitim V2 agregatom, ali nije išlo. Prije nekoliko godina su prekinuli proizvodnju i najavili kako će se vratiti u skoroj budućnosti s elektro motociklima. Taman kad su počeli padati u zaborav, iskoristili su Paris Moto Show da predstave model Wattman za kojeg tvrde da je najsnažniji elektro motocikl na svijetu. O tome bi se, svakako, dalo raspravljati, no svejedno zvuči impresivno da tekućinom hlađeni elektromotor razvija 200 KS u rasponu od 7.500 do 10.500 okr/min.

Kao i neke konvencionalne Voxane, motocikl je dizajnirao poznati Saša Lakić, koji za Wattmana zasigurno neće dobiti nagradu za životno djelo, ali se mora priznati kako je stvorio impozantnu cjelinu. Aluminijske oplate čine školjku koja ima nosivu funkciju i u sebi skriva litij-ionske baterije od 12,8 kWh, dok je ovjes riješen upside-down vilicom promjera 43 mm i dvostrukim horizontalno smještenim stražnjim amortizerima.

Navučena na karbonski naplatak, stražnja guma impozantnih dimenzija 240/40-18 mora se nositi s činjenicom daje maksimalnih 200 Nm raspoloživo od 0 do 6.000 okr/min, pri čemu Wattman brzinu od 100 km/h dohvaća nakon 3,4 sekunde, a za manje od 6 sekundi juri 160 km/h. Maksimalna brzina od 170 km/h nije ni približno tako impresivna, no kad je pomnožimo s pretjeranom masom od 350 kg dobivamo takvu količinu kinetičke energije da se ne čini sasvim pretjeranim što je Voxan Wattman, baš kao i novi Brough Superior, opremljen četverostrukim prednjim diskovima promjera 230 mm. Proizvođač deklarira autonomiju od 180 km, no želite li iskušati sve što vam Wattman može pružiti, sva je prilika da bi se zabava mogla mjeriti samo u minutama.

fbmp ytmp imp