Novosti

Koncept: Kawasaki agregat s kompresorom

 

 

 

slikaXX

Iz Kawasakija stiže intrigantna najava o prvom motociklu s kompresorom. Agregat su već predstavili


Nema sumnje kako u Kawasakiju ima ju izdašno iskustvo s razno raznim turbinama, no svejedno iznenađuje da su tu tehnologiju odlučili upotrijebiti na motociklu. Za razliku od Suzukija, koji je na Tokyo Motor Showu bljesnuo konceptom dvocilindričnog motocikla s turbopunjačom, Kawasaki je na istom sajmu predstavio četverocilindrični agregat s kompresorom.

Dok turbopunjač ne radi na niskim okretajima, kompresor prisilno puni cilindar praktično od praznog hoda. To znači da kontinuirano povećava snagu, ali isto tako za svoj rad troši dio proizvedene energije, za razliku od turbo punjača, kojeg praktično „besplatno“ pokreću ispušni plinovi. Nažalost, nisu poznati konkretni podaci o agregatu, a još i manje o motociklu kojeg će pokretati, no zanimljivo je da se u šturom priopćenju ne spominje potraga za snagom, već za maksimalnom učinkovitošću. Uostalom, džentlmensku granicu od 200 KS dosegli su i s atmosferskim motorima.

Pritom Kawasaki u svojoj ponudi već ima pogonski agregat opremljen kompresorom. Riječ je o rednom četverocilindrašu od 1.498 ccm, koji se ugrađuje u jet-ski Ultra 310. Hladnjak stlačenog zraka pripomaže tome da se istisne 300 KS pri 8.000 okr/min, što daje specifičnu snagu od 200 KS po litri obujma, baš kao što je to slučaj i kod sportskog ZX-10R. Jasno, tu uspoređujemo kruške i jabuke, no svejedno impresionira da Ultra 310 raspolaže s nevjerojatnih 277 Nm pri 6.000 okr/min, dok, primjerice, ZZR 1400 iz tek nešto manje zapremine (1.441 cm) uništava stražnju gumu s maksimalnih 162,5 Nm pri 7.500 okr/min.



fbmp ytmp imp