Novosti

Natjecateljska replika

Igračka za entuzijaste

 

Biaggi-replica-1MAprilia je za sve one koji žele imati motocikl spreman za stazu, a to si mogu priuštiti, ponudila model Racing RSV4 Biaggi Replica.


Iz bogatog iskustva s trkališta diljem svijeta, rodila se ova zanimljiva Aprilia namjenjena ljubiteljima brzine koji ne žele dorađivati "konfekcijske" motocikle već žele gotov proizvod, u svakom pogledu pripremljen za natjecateljske staze. Upravo takva je Aprilia Racing RSV4 Biaggi Replica, nastala u potpunosti pod okriljem natjecateljskog odjela iz Noalea.

 

Tehnički i sportski menadžer, Gigi Dall'Igna potpisuje ovaj fantastični projekt koji pretstavlja najbližu stepenicu motociklu s kakvim Max Biaggi juri kroz svijetsko Superbike prvenstvo.

Namjenjen iskusnim korisnicima, ovaj motockl ima za cilj natjecateljski osjećaj sličan onome u WSBK prvenstvu, a ujedno predstavlja i dobru osnovu za ulazak u svijet nacionalnih Superbike prevenstava. Pored bogate opreme, tu je uvijek puno mogućnosti daljnjeg unapređenja iz Aprilia Racing kataloga.

 

Aprilia Racing RSV4 Biaggio Replica razvija 200 konjskih snaga što je 20 ks više od Factory serijske izvedbe. Tu je i zakretni moment od 125 Nm koji je narastao za 10 Nm, a ovi podaci potvrđuju natjecateljske kvalitete ovog agregata. Napajanje je i dalje riješeno preko Weber-Marelli sustvaa elektronskog ubrizgavanja uz "ride by wire" sustav te usisne kanale promjenjive duljine. Digitalno računalo APX proizvod je Aprilia Racing odjela koji upravlja svim parametrima motocikla, a omogućava promjene na mapama kontrole agregata preko Ares softvera dok je cijelo ožičenje motocikla znatno olakšano.

 

Ukupna masa motocikla iznosi 175 kilograma bez goriva, a tome, kao i porastu snage doprinosi 4 u 2 u 1 titanijski ispušni sustav Akrapovič s prigušivačem od ugljičnih vlakana. Mjenjačka kutija sa šest stupnjeva prijenosa lako se mjenja, a prilagođena je radu s višestrukom kliznom spojkom u uljnoj kupci. Uz ostalo je ovaj motocikl opremljen i QuickShift sustavom koji omogućava mjenjanje stupnjeva prijenosa prema gore bez popuštanja ručice gasa.

 

Na ovom motociklu moguće je mjenjati brojne parametre kako bi ga se lako prilagodilo vozaču, ali i stazi. Tako je moguće mjenjati kut prednje vilice u okviru, visina agregata te hvatišta stražnje vilice također se lako podešava, a tu su i podesivi oslonci za noge te ručice upravljača.

 

Komponente ovjesa su također na razini pa se u olakšanim natjecateljskim trokutima drži Ohlins izokrenuta vilica s nogama promjera 43 mm uz svekolike mogućnosti podešavanja. Stražnju aluminijsku vilicu preko APS polužja kontrolira Ohlins TTX36 amortizer koji je također podesiv u svim parametrima.

Kočnice, tradicionalno, potpisuje Brembo, a treba ukazati na četveroklipna prednja kliješta radijalnog prihvata koja pritišću olakšane diskove promjera 320 mm. Kočiona pumpa je također radijalno postavljena, a kočioni vodovi su, naravno, opleteni.

Motocikl se isporučuje s Pirelli Diablo SBK gumama u dimenzijama 120/75-16,5 te 190/65-16,5, na Marchesini sedmerokrakim naplatcima od kovanog magnezija.

 

Kako je Aprilija poznata po primjeni napredne elektronike, ne čudi da je ovaj motocikl pored ride by wire sustava te Quick Shift pomagala, opremljen i TCS sustavom protiv proklizavanja, sustavom za kočenje motorom, ograničenjem brzine za vožnju kroz boksove i drugim. Naravno, sve parametre je moguće prikupiti za kasniju analizu te pripremu strategija.

 

Zanimljivo je primjetiti da se motocikl isporučuje s međuosovinskim razmakon podešenim na 1.440 mm što je 20 mm više od srijskog modela RSV4 Factory, dok je i visina sjedala povećana na 880 mm (845 mm RSV4 Factroy). Jasno je da je sve ove parametre moguće podešavati, ali tvorničke postavke će nekima biti interesantne. Spremnik goriva prima 17 litara, kroz natjecateljski poklopac.

Gotovo da ne treba niti govoriti da je cijeli motocikl obučen u oklope od ugljičnih vlakana koji za ovu priliku nose boje Alitalije, talijanskog zrakoplovnog prijevoznika, dok agregat štite poklopci od ugljičnih i kevlarskih vlakana.

 

Gotovo da i ne treba ukazivati na činjenicu da je Aprilia Racing RSV4 Biaggi Replica osmišljena isključivo kao motocikl za vožnju po natjecateljskim stazama. Može se koristiti kao ulazni model za Superbike klasu prema FIM pravilniku, a dostupna je izravno od Aprilia Racing odjela za okruglih 50.000 Eura.



Biaggi-replica-2M Biaggi-replica-3M Biaggi-replica-4M Biaggi-replica-5M
Biaggi-replica-6M Biaggi-replica-7M Biaggi-replica-8M

 

Više u ovoj kategoriji: « Dakar 2011. Obljetnica »
fbmp ytmp imp