Novosti

Dakar 2011.

Dakar-rutaMU Južnoj Americi, ali sjevernije

 

Već je od ranije poznato da će se 33. izdanje Dakra po treći put zaredom održati na teritoriju Argentina i Čilea. Prije nekoliko dana je u grubo predstavljena nova ruta koju karavanu vodi nešto sjevernije nego dosad


Od sredine svibnja bit će otvorene prijave za 33. izdanje najpoznatijeg rally-raid natjecanja na svijetu. Iako zbog trenutne ekonomske situacije ne treba očekivati navalu na prijavnici, oni koji se upuste u ovu avanturu imat će priliku upoznati nešto drugačiju rutu nego prošle godine. Doduše, scenarij je naizgled dosta sličan, no scenografija bi ipak trebala biti nešto drugačija.

 

Tako bi odmah nakon kretanja iz Buenos Airesa 1.1.2011. ruta trebala krenuti nešto sjevernije nego prošle godine, a taj će se trend nastaviti i sljedećih nekoliko dana kada će natjecatelji umalo dodirnuti Bolivijsku granicu. 5. siječnja ulaze u Čile, idu do granice s Peruom, nakon čega kreću na jug put Atacame. Nakon ulaska u srce Atacame, naglo skreću na istok i polako se vraćaju put Buenos Airesa.

 

Osim činjenice da će dobrim dijelom prolaziti teritorijem kojeg još nisu upoznali, vozačima bi navigaciju trebalo dodatno otežati namjerno smanjenje funkcionalnosti GPS uređaja. Time će natjecatelji postati manje ovisni o korištenju moderne tehnologije, a više o vlastitim sposobnostima snalaženja u golemom prostoru i preciznog čitanja road-booka.

fbmp ytmp imp