Motosport

Sjajan početak Superbike sezone

hi 01 Phillip Island WorldSBK 2024 Sunday Lowes DSC 1065

Prvi SBK vikend u Phillip Islandu donio je odlične utrke, uskrsnuće Iannonea i probleme za „sveto trojstvo“ Rea – Razgatlioglu - Bautista.

Subotu su obilježili rookie vozači. Tako je Nicolo Bulega s tvorničkim Ducatijem iskoristio novi asfalt u Phillip Islandu i na kvalifikacijama odvozio 6. najbrže vrijeme staze Phillip Island svih vremena. Brži od njega su dosad bili samo MotoGP vozači. A drugi najbrži je na kvalifikacijama bio rookie-veteran Iannone, kojem je to bio prvi natjecateljski vikend nakon čak 4 godine suspenzije zbog dopinga.

nicol bulega ducati

Njih dvojica su najbolje krenuli u utrku, koja je uključivala i obavezan ulazak u boks između kruga 9 i 11, kako bi se promijenile gume koje je uništavao taj novi asfalt. Bulega je tu odradio odličan posao, odvozivši brzi krug na još ne sasvim zagrijanim gumama nakon izlaska iz boksa i tu je prelomio utrku u svoju korist, postavši tako prvi aktualni Supersport prvak koji je pobijedio u svojoj prvoj Superbike utrci. Locatelli je s tvorničkom Yamahom ciljem prošao drugi, dok je Iannone, odmah iza njega, došao do podija u svojoj prvoj Superbike utrci.

worldsbk race 1 podium

Alex Lowes je bio 4. s tvorničkim Kawaskijem, dok je Razgatlioglu imao solidan debi za upravljačem BMW-a i odnio bodove za 5. mjesto. Aktualni prvak Bautista je pogriješio kod jednog pretjecanja i pao, te na kraju završio kao 15., dok se Rea u premijeri s Yamahom mučio s motociklom, a uz to je i izgubio vrijeme u boksu tako da je završio kao tek 17.

 ML19226 UC607868 High

Rea je ostao bez bodova i u nedjeljnoj Superpole utrci, koju je okančao kao 10., dok je pobjedu odnio njegov donedavni timski kolega Alex Lowes s Kawasakijem. Locatelli je opet bio drugi, a Razgatlioglu je donio prvi podij BMW-u nakon 533 dana čekanja. Poredak prve petorice kompletirali su Bulega i Bautista, tvornički vozači Ducatija.

P90540399 lowRes 24th february 2024 p

Glavna nedjeljna utrka je započela s debelim kašnjenjem, a onda je već u prvim krugovima Razgatliogluu izdahnuo agregat na BMW-u, dok je Rea pao pri velikoj brzini na istom mjestu gdje mu je to uspjelo i nekoliko dana ranije na službenim testiranjima Prošao je bez novih ozljeda, ali utrka je prekinuta, pa nastavljena u skraćenom formatu od 11 krugova, što znači da nije bilo obaveznih ulazaka u boks.

ales lowes kawasaki

Na ulasku posljednji krug su u „vlakiću“ bili Bautista, Lowes i Locatelli. Ovaj potonji je u Miller zavoju napao Alexa Lowesa, ali je pritom njegova Yamaha upala u neutral, zbog čega je otišao preširoko, pa je kod ubacivanja natrag u brzinu bio katapultiran motocikla. To nije dekoncentriralo Alexa Lowesa koji je s Kawasakijem doista majstorski obišao Bautistu s vanjske strane u brzom i opasnom lijevom zavoju, te pregazio ciljnu crtu samo 48 tisućinki sekunde prije aktualnog prvaka. Treći je bio „privatnik“ Petrucci, dok su poredak prve petorice kompletirali Iannone i Bulega.

andrea iannone ducati

Tako Alex Lowes (čije je brat blizanac Sam imao sasvim solidan Superbike debi) s dvije nedjeljne pobjede napušta Australiju kao vodeći u ukupnom poretku. Slično je bilo i 2020., pa to nije uspio pretočiti u ostatak sezone, ali možda mu pomaže to što je sad prva violina Kawasakija nakon što je Rea otišao iz momčadi. I dok Rea tek treba riješiti probleme koje ima s motociklom Yamahe, čini se da se Razgatlioglu privikava na BMW, baš kao što će se i Bautista priviknuti na to što svoje male težine, po novim pravilima, mora imati 6 kg balasta na motociklu. To ne samo da mijenja setup motocikla, nego i stil vožnje. Idući Superbike vikend je na rasporedu od 22. do 24. ožujka u Barceloni.

FIM World Championship Grand Prix, Round 01, 22.-25.February 2024, WorldSBK, Phillip Island, Australia, Jonathan Rea, Yamaha 

TRENUTNI POREDAK:

1. A. Lowes – Kawasaki – 50
2. N. Bulega – Ducati- 41
3. A. Locatelli – Yamaha – 29
4. A. Iannone Ducati – 29
5. A. Bautista- Ducati 27

fbmp ytmp imp