Motosport

22 utrke za 2024! Provizorni MotoGP kalendar

GPkal24 1

MotoGP karavana će pokušati oboriti rekord u 2024., s 10% više utrka nego dosad. Ipak, te utrke će biti ravnomjernije raspoređene nego ove sezone.

Objavljen je nacrt novog MotoGP kalendara, koji nije bio nikad duži, ali su barem natjecateljski vikendi ravnomjernije raspoređeni nego ove godine, kad će se voziti 20 utrka. Kako je došlo do porasta na 22 utrke za 2024? U kalendar je vraćen Aragon, pa ćemo tako ponovo imati 5 utrka na Iberijskom poluotoku, kako je do ove sezone bio i običaj, a ponovo će se, sredinom lipnja, pokušati organizirati premijerna utrka u Kazahstanu. Ona je bila u kalendaru i za ovu sezonu, ali se nije održala.

GPkal24 2

Za 2023. je Katar pomaknut prema kraju kalendara, zbog renoviranja staze, a za 2024. se vraća u svoj normalni termin, kao prva utrka sezone, koja će se voziti 10. ožujka. Nakon toga je raspored dosta uobičajen do ljetne stanke, uz manje promjene termina održavanja i spomenuto ubacivanje VN Kazahstana. Do ljetne stanke je u planu 11 utrka, a nakon toga još 11, što znači da je kalendar simetričan, za razliku od ovogodišnjeg kad se u prvom dijelu sezone vozilo 8 utrka, a u drugom dijelu je u rasporedu njih čak 12. Zato će sezona završiti sredinom studenog u Valenciji, a ne krajem tog mjeseca kao što će to biti slučaj ove godine. Kako je nedavno obećano, rezervna staza je Balaton Park Circuit, a 2025. bi u kalendar trebala ući utrka na Hungaroringu. Ako bude tako, neka će od aktualnih staza biti izbačena iz rasporeda, jer je po važećim pravilima broj utrka ograničen na 22.

GPkal24 3 

fbmp ytmp imp