Motosport

James Hillier: TT pobjednik ide na Dakar Rally!

i02/06/2018: James Hillier (Kawasaki/Quattro Plant JG Speedfit Kawasaki) at Ballaugh Bridge during the RST Superbike TT race. PICTURE BY DAVE KNEEN 

Ima li što opasnije od utrkivanja na TT Isle of Manu? Možda samo Dakar Rally, ali nije to nešto što brine Jamesa Hilliera. Muči ga samo da bi mu moglo nedostajati sna.

Traju otprilike jednako dugo, odnosno cirka dva tjedna, i otprilike jednako su smrtonosni. Zapravo, TT Isle of Man je ipak opasniji, što potvrđuje i ovogodišnje izdanje, koje je na kraju koštalo života čak 6 natjecatelja. Ne ponovilo se. No, Dakar je možda i podmukliji, jer svoje smrtonosne zamke skriva u pijesku, te je jednako opasan za one najbolje koji maksimalno jure, kao i za one koji nemaju iskustva. James Hillier će spadati u ovu drugu skupinu.

2018 Isle of Man TT. 2nd June 2018. James Hillier, Ringwood, JG Speedfit Kawasaki

Zato mu ne nedostaje iskustva na TT Isle of Manu. Dugi niz godina je bio možda i glavna uzdanica Kawasakija, da bi za 2022. prešao na Yamahu. Prvi put je nastupio 2008. godine, a iako je pobijedio samo jednom, i to u Lightweight kategoriji, skupio je popriličan broj podija u Supersport, Superstock i Superbike kategorijama, a uz to je i čovjek sa sedmim najbržim krugom u povijesti TT-a, vozeći prosječnom brzinom od 132,414 mph, odnosno 213 km/h. Naglašavamo da je tu riječ o prosječnoj brzini. Na tim običnim cestama Isla of Mana maksimum ide debelo preko 300 km/h.

06/06/2022: James Hillier (600 Yamaha/RICH Energy OMG Racing) at the Gooseneck during Monday’s Isle of Man Monster Energy Supersport TT Race One. PICTURE BY DAVE KNEEN/PACEMAKER PRESS.

Dakle, hrabrosti mu sigurno ne nedostaje, i to će mu dobro doći na reliju Dakar, za kojeg je, kao pripremu, odvozio Andalucia Rally i Abu Dhabi Desert Challenge. Ovo potonje mu je bio i jedini kontakt s pješčanom podlogom. Možemo li svejedno očekivati neki senzacionalan rezultat, kao što je to bio slučaj s MotoGP vozačem Petruccijem, koji je ove godine odnio jednu etapnu pobjedu? Zasigurno ne, između ostalog i zbog toga što će Hillier nastupati u Original by Motul kategoriji, namijenjenoj vozačima bez podrške, koji moraju samo održavati i popravljati svoj motocikl, a sve što im treba imaju strpati u jedan metalni sanduk.

PACEMAKER, BELFAST, 30/5/2022: James Hillier, TT2022.PICTURE BY STEPHEN DAVISON

Originalna ideja bila je da Hillier ima svoj tim, ali nije mogao zatvoriti financijsku konstrukciju, tako da se na kraju odlučio za pristupačniji „sam svoj majstor“ pristup, koji je ujedno i bliži originalnom duhu ovog relija. Inače, to 45. izdanje relija Dakar se četvrti puta vozi na teritoriju Saudijske Arabije, te započinje s prologom posljednjeg dana 2022. godine, a završava 15. siječnja 2023., uz predviđenu rutu od 8.549 km, od čega bi 4.706 km trebalo otpasti na brzinske ispite.

Dakar 2023 ruta

 

fbmp ytmp imp