Motosport

GasGas i Sunderland osvojili Dakar Rally

29461 sam sunderland Dakar Rally 2022 Stage11 2258

Sunderland je u završnici taktički nadmudrio svog šogora Van Beverena na Yamahi i tako došao do druge titule pobjednika, prve iz prvog pokušaja s GasGasom.

Teško se oteti dojmu da su Van Beveren i Yamaha najveći tragičari ovogodišnjeg relija. Francuz je po prvi put od 2018. bio na vrhu ukupnog poretka i tu poziciju je držao dvije etape prije kraja, a da na kraju nije čak završio i na podiju. Vozio je praktički bez greške i nije taktizirao, ali vjerojatno je baš to njega i Yamahu koštalo pobjede.

29469 sam sunderland Dakar Rally 2022 Stage12 2328

Sve se prelomilo na 10. od 12 etapa kad je Adrien Van Beveren bio treći najbrži i preuzeo vodstvo ukupnom poretku od Walknera na KTM-u. Međutim, Quintanilla (Honda), Sunderland (GasGas), Walkner (KTM) i Barreda (Honda) su bili unutar samo devet minuta zaostatka za Van Beverenom, koji je idućeg dana morao krenuti kao treći. Istovremeno, Sunderland i Walkner su namjerno usporili na kraju tog brzinca i završili kao tek 19. i 27. tog dana. Pritom nisu izgubili previše vremena u odnosu na Van Beverena, a imali su puno bolju 19. i 27. startnu poziciju uoči pretposljednje etape, za koju su svi pretpostavljali da će biti teška i vjerojatno odlučujuća.

Upravo to je i bio slučaj. Krenuvši među prvima, Van Beveren je imao problema već na prvoj navigacijskoj točki i do kraja etape izgubio više od 20 minuta. Sunderland je ima hrpu tragova za slijediti u izrazito mekanom pijesku te je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku s drugim najbržim vremenu na tom pretposljednjem brzincu. Zbog toga je morao startati kao drugi na posljednjoj etapi, ali to nije bio preveliki hendikep, jer je bila riječ o relativno jednostavnom i kratkom brzincu od samo 164 km i trebalo se dogoditi čudo da ispusti 7 minuta prednosti u odnosu na Quintanillu. A čudo se nije dogodilo i tako je Sunderland, nakon pobjede s KTM-om 2017. ghodine, sad pobijedio i sa sestrinskom markom GasGas, u koju je transferiran tek uoči ovogodišnjeg relija Dakar.

adrien van beveren Dakar Rally 2022 Stage9 1996 1

Čileanac Pablo Quintinilla je prešao s Husqvarne na Hondu i odmah završio kao drugi, sa samo 3 minute i 27 sekundi zaostatka za Britancem, nakon skoro 39 sati čistog utrkivanja. Bivši pobjednik Walkner je s KTM-om kaskao manje od 7 minuta za Sunderlandom te je završio kao treći ispred nesretnog Van Beverena na Yamahi, dok je poredak prve petorice zaključio Barreda s Hondom. Iako „Bang Bang“ Barreda ima čak 29 etapnih pobjeda, na kraju relija nikad nije bio plasiran bolje od tog petog mjesta, s time da mu je ovo u cjelini bio možda i ponajbolji Dakar dosad, posebno ako uzmemo u obzir da je od polovice relija nadalje vozio s ozlijeđenom ključnom kosti.

meht dak22 brabec stage11 act m12 0852 mch 1

Uglavnom, bio je to još jedan zanimljiv, prilično težak i izrazito prevrtljiv reli Dakar. Kao i prošle godine, taktika je igrala preveliku ulogu u konačnom raspletu i to ponekad djeluje smiješno, poput, recimo, one situacije kad je Sanders, pravdajući se da si je baš morao nešto prigristi, stao pri kraju jednog brzinca kako ne bi pobijedio i onda idućeg dana morao krenuti kao prvi. No to ne umanjuje pobjedu njegovog timskog kolege Sunderlanda koji je u cijeloj priči bio najlukaviji i konstantno brz, a najbrži samo onda kad je to bilo najvažnije.

 sebastien loeb and fabian lurquin 1

KONAČAN POREDAK
(nakon 12 etapa)
1. S. Sunderland – GasGas – 38h:47min.30 sek
2. P. Quintanilla – Honda - +03.27
3. M. Walkner – KTM - + 06.47
4. A. Van Beveren – Yamaha – + 18:41
5. J. Barreda – Honda – + 25.42
6. J.I. Cornejo – Honda - + 38.06
7. R. Brabec -Honda - + 46.04
8. A. Short – Yamaha - + 46.08
9. M. Klein – KTM - + 49.07
10. T. Price – KTM - + 49.20

Matthias Walkner (AUT) of Red Bull KTM Factory Racing races during stage 09 of Rally Dakar2022 around Wadi Ad Dawasir, Saudi Arabia on January 11, 2022

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp