Motosport

Quartararo najbrži na prvoj rundi testiranja

Katartest1 2021

Završena je prva od dvije runde MotoGP testiranja u Kataru. Iako je razvoj agregata zamrznut, tehničkih novosti ne manjka.

Odluka da svi (s izuzetkom KTM-a i Aprilije) moraju tijekom 2021. koristiti agregate istih onih specifikacija kao i na početku 2020. trebala je rezultirati uštedama u razvoju. No, kako to već biva, inženjeri uvijek nađi prostora da se tako ušteđen novac potroši negdje drugdje, a ništa ne košta više od razvoja aerodinamike. Tako je po tom pitanju već na prvim testiranjima u Kataru viđeno dosta toga novog, s time da je itekako moguće da se neke veće inovacije ljubomorno skrivaju do posljednjeg trena. Tako bi neke sasvim nove oplate i krilca mogle debitirati za koji dan, na drugoj i posljednjoj rundi testiranja.

Praktično nema proizvođača koji za 2021. nije pripremio novi okvir i stražnju vilicu, a ne posustaju ni inovacije kad je u pitanju „holeshot device“. Zamišljen kao pomoć pri startu kroz spuštanje težišta, taj se sustav u početku koristio za zaključavanje prednje vilice u komprimiranom položaju, da bi ga Ducati kao prvi preselio na stražnji kraj, čime je dobivena mogućnost da se spušta težište i na izlascima iz zavoja, a ne samo na startu utrke. Sad je Ducati odlučio otići i korak dalje, pa tako ima mogućnost spuštanja i prednjeg stražnjeg kraja, no čini se da ovaj put nisu zaskočili konkurenciju jer sa sličnim mehanizmima eksperimentiraju i u Apriliji, Hondi, KTM i Suzukiju.

09278b19 075a 4b44 aa9e 222d101ea704

Iako rezultate testiranja uvijek treba uzeti s rezervom, jer teško je reći tko je i u kojoj mjeri doista ganjao taj jedan brzi krug, ostat će zabilježeno da je najbrži na tim testiranjima bio Fabio Quartararo, novi tvornički vozač Yamahe. Za M1 su pripremili novi okvir, koji je bliži onom starom iz 2019. godine, no vozači Yamahe se uglavnom slažu da tu nije učinjen dovoljno veliki korak (unazad). Viceprvak Morbidelli će i dalje voziti M1 s okvirom iz 2019. i na testiranjima je bio 4. najbrži, a između te dvojice vozača Yamahe smjestili su se Jack Miller, kao novi tvornički vozač Ducatija, te Aleix Espargaro, koji je oba dana bio obećavajuće brz s potpuno novom Aprilijom RS-GP.

Najbrži vozač Honde bio je Stefan Bradl, što zapravo i nije takvo iznenađenje kad znamo da Marca Marqueza još nema, dok je Nijemac kao testni vozač ove godine već odradio stotine krugova. Valentino Rossi je pred kraj testiranja upao u probleme s motociklom, tako da nije ima prilike juriti brzo na samom kraju, što je rezultiralo tek 19. mjestom na tablici, taman ispred svog polubrata Luce Marinija.

Slijedi kratki predah, pa onda još tri dana testiranja na istoj stazi Losail, na kojoj bi se 28. ožujka trebala voziti prva utrka nove sezone.

KatTest1 2021 rez

 

024aef5b 67a4 4ea0 88fc 7d3038f3c7db

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp