Motosport

Rossi prvi put u bojama Petronas Yamahe

Petrona Yamaha 2021 1

Iako je transferiran u satelitsku momčad, Rossi će imati tvorničku podršku Yamahe. Više se ipak očekuje od Morbidellija, aktualnog viceprvaka i Rossijevog štićenika. Zajedno su odradili virtualnu prezentaciju momčadi Petronas za 2021. godinu.

Razlan Razali će mu sad tepati, no malo je reći da u satelitskoj momčadi Petronas nisu baš širom otvorenih ruku dočekali Rossija. Prije da im ga je nametnula sama Yamaha, kao zamjenu za Quartararoa kojeg su namamili u tvorničku momčad. S time da su u Yamahi nemalo podmazali cijeli transfer tako što će i dalje plaćati i samog Rossija i njegov motocikl. A kao još uvijek velika zvijezda, Rossi ima i veliki marketinški potencijal, pa se tako na Petronas Yamahama ove godine ipak „vijori“ koja sponzorska naljepnica više.

Petrona Yamaha 2021 4

Iako mu je prošla sezona bila rezultatski najgora, Rossi tvrdi da, se i sa 42 godine na leđima želi „boriti za pobjede, podije i dobar plasman u ukupnom poretku“. I doista, promjena sredine bi mogla biti neki novi početak u njegovoj karijeri, a ostaje za vidjeti hoće li biti i završetak. Naime, već je ranije izjavio da će odluku o eventualnom nastavku vozačkog poslanja donijeti nakon prvih 6 ili 7 utrka ove sezone, s time da bi te 2022. godine gotovo sasvim sigurno vozio za vlastitu MotoGP momčad.

I tu stvari postaju zanimljive. Naime, Rossi već ove sezone drži polovicu momčadi Avintia, odnosno onaj dio garaže u kojem je njegov brat Marini, a javna je tajna da će za 2022. preuzeti cijelu momčad. Tako će on ove sezone voziti Petronas Yamahu, a istovremeno će s Yamahom pregovarati da toj istoj momčadi Petronas za koju vozi preotme satelitske M1 motocikle za 2022. Osim toga, i Petronas i Rossi će vjerojatno paralelno pregovarati i sa Suzukijem, čak i ako ovi još nisu sasvim službeno potvrdili da će iduće sezone svojim motociklima po prvi put opskrbljivati i neku satelitsku MotoGP momčad.

Petrona Yamaha 2021 2

Što se pak tiče ove sezone, Rossi će imati isti motocikl kao i Vinales i Quartararo u tvorničkoj momčadi, dok će njegov novi timski kolega i dobar prijatelj Franco Morbidelli voziti tzv. A-spec Plus motocikl, odnosno stari model s nekim evolucijskim dijelovima. Istina, to kovrčavog Talijana nije previše smetalo prošle sezone, kad je također vozio stari model, te je s 3 pobjede čak postao viceprvak, ali utoliko više čudi da Morbidelli, kao daleko najbolji vozač Yamahe prošle sezone, nije zaslužio i najbolji materijal za 2021.

Uglavnom, biti će to treća MotoGP sezona za Petronas Yamahu, a ujedno i treća sezona za Morbidellija u toj momčadi. Inače, Franco Morbidelli nije samo dobar prijatelj Valentina Rossija, nego je i bio prvi polaznik Rossijeve VR46 akademije. U međuvremenu je učenik nadmašio učitelja, pa će tako bitno mlađi Morbidelli, na nešto starijem motociklu, ipak biti glavna uzdanica momčadi Petronas.

Petrona Yamaha 2021 3

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp