Motosport

FIM i Dorna pokreću MiniGP prvenstva po regijama

ugfhs999

Namijenjeno djeci od 10 do 14 godina, MiniGP World Series prvenstvo postaje prva stepenica na putu do MotoGP-a.

Mislili smo da je Dorna već osmislila dovoljno kup natjecanja za proboj mladih talenata, no ova najnovija i najniža stepenica će svakako biti najpristupačnija te samim time i najmasovnija. Naime, MiniGP World Series formula će biti bazirana na korištenju identičnih Ohvale GP-0 160 minibike motocikala, daleko pristupačnijih i jednostavnijih za održavanje od 250-ica Honde i KTM-a koji se u koriste u kup natjecanjima više razine. Uz to, utrke bi se održavale na karting stazama, što dodatno pojeftinjuje cijelu priču.

No, ono što MiniGP World Series (i nama) čini posebno zanimljivim jest naum da se ne organizira samo jedno prvenstvo, nego što više njih, na nacionalnoj ili regionalnoj osnovi. To znači da bi po prvi put jedan takav kup iz „Road to MotoGP“ serije mogao postati doista masovan.

Kup je namijenjen djeci od 10 do 14 godina, a od organizatora se traži da svako takvo nacionalno ili regionalno prvenstvo ima barem četiri natjecateljska vikenda i minimalno osam utrka. Uz to, ove sezone bi se prva utrka trebala organizirati do kraja lipnja, a posljednja najkasnije do 17. listopada, s time da je prvenstvo valjano ako u njemu nastupa barem 15 stalnih natjecatelja.

fim minigp 

Pobjednici svakog takvog prvenstva bi se u tjednu uoči posljednje MotoGP utrke okupili na jednoj stazi (vjerojatno Valencija) i vozili finalnu utrku, pobjednik koje bi automatski osigurao mjesto u nekom od „Road to MotoGP“ kupova. S time da bi i regionalnim ili nacionalnim pobjednicima bila širom otvorena vrata za mogući nastup u prvenstvima Asia Talent Cup, British Talent Cup, European Talent Cup ili pak Northern Talent Cup (koji pokriva ovo naše područje).

Cijena motocikla za vozače MiniGP kupa bi bila 2.900 eura, plus porezi, dok se za zapečaćeni agregat traži 250 eura. Količina guma bi bila ograničena, a Pirelli, kao službeni dobavljač, bi prodavao set po cijeni od 140 eura. Ne treba ni napominjati koliko bi jedan takav jeftini MiniGP kup, ako bi se organizirao na razini naše regije, ili pak Alpe Adria prvenstva, kroz proboj nekih sasvim novih talenata mogao pozitivno utjecati na neki budući razvoj i rast učmalog Prvenstva Hrvatske. Ovako neki novi klinci baš i nemaju interesa za davno prožvakanu klasu SP 125 i potencijalno preskupu klasu SSP 300, u kojima se onda bore s veteranima ili sami sa sobom.

Riječ dvije o motociklima na kojima će se nastupati u MiniGP prvenstvima. Dakle, GP-0 160 je iz sredine ponude talijanske tvrtke Ohvale, te dolazi sa četverotaktnim agregatom od 155,5 ccm, uparenim s Arrow ispušnim sustavom i mjenjačem sa 4 brzine. Iako se kotrlja na naplatcima od samo 10 cola, u Ohvaleu ne vole da se za njihove proizvode koristi termin minibike, nego pravi natjecateljski motocikl, što potkrepljuju činjenicom da je GP-0 160 opremljen upside-down prednjom vilicom, radijalnim kliještima, aluminijskom stražnjom vilicom… Na njihovim motociklima se znaju šćućuriti i neka poznata imena iz svijeta motosporta, kako bi odradili jeftino treniranje, a odsad će takvih vjerojatno biti još i više, jer je nedavno predstavljen i nešto veći model GP-2, s kotačima promjera 12 cola.

160 34ti bianco 

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp