Motosport

Dakar 2021: Favoriti (ot)padaju

Price 7 21

Hoće li KTM, nakon što se ozlijedio Price, i druge godine zaredom ostati bez pobjede? Ne ako se još nešto pita Sunderlanda.

Ono što se događalo nakon dana odmora, odnosno od nedjelje do utorka, uvelike je odredilo sve izgledniji rasplet ovogodišnjeg relija Dakar. S time da je u nedjelju još sve bilo sasvim otvoreno. Čileanac Cornejo Florimo, tvornički vozač Honde, je tog dana bio sporiji samo od svog timskog kolege i prošlogodišnjeg pobjednika Brabeca, te je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. I to sa samo jednom jedinom sekundom prednosti u odnosu na dvostrukog pobjednika Pricea, nakon odvoženih 7 etapa i skoro 29 sati utrkivanja.

No, Price je imao daleko većih problema od te jedne sekunde. Naime, radilo se o prvom dijelu maratonske etape, što znači da nije bilo ni pomoć mehaničara ni rezervnih dijelova, a Price je negdje na brzincu gadno rasjekao bok stražnje gume. Uz pomoć ljepljive trake i plastičnih vezica (gornja fotografija) uspjelo mu je pjenu zadržati u gumi i tako u ponedjeljak odvoziti više od 700 km. I ne samo da je odvozio nego je bio i drugi najbrži, iza Corneja Florima, koji je svoju prednost povećao na tek nešto više od minute.

monsterenergyhondateam20 dak21 stage8 6873 rallyzone

I taman kad se činilo da se Price iz te nezgodne situacije izvukao praktično bez štete, Australac je pao na 155 km devete etape, vožene u utorak, te slomio ključnu kost. I nije bio jedini koji je odustao, jer rame je ozlijedio i Luciano Benavides, koji je do tog pada sa svojom tvorničkom etapom bio najbrži na toj etapi, dok je Ross Branch odustao zbog kvara na Yamahi. S time da je taj jurišnik iz Bocvane realne šanse za pobjedu izgubio još u nedjelju, kad je pao i potrošio više od pola sata da oslobodi pogonski lanac. De Sultrait pak je odustao u ponedjeljak, s time da je i on na sličan način kao Price „zakrpao“ prednju gumu, pa se ozlijedio pri padu. Uoči te etape je držao četvrto mjesto u poretku s privatnom Husqvarnom i bio je to, do tog trenutka, možda i najbolji reli Dakar bivšeg vozača Yamahe.

I gdje smo sad nakon 9 etape, odnosno tri četvrtine relija? Dosad minimalni razmaci su se odjednom otvorili, pa tako Cornejo Florimo bježi svom timskom kolegi Kevinu Benavidesu više od 11 minuta. Iza dva vozača Honde je Sam Sunderland na KTM-u, koji ima pozamašan zaostatak od skoro 15 minuta, no u srijedu starta kao četvrti, iza Hondina trojca u sastavu Benavides, Brabec i Cornejo Florimo te bi, uhvati li ih jednog po jednog, mogao bitno smanjiti svoj zaostatak. A onda bi Sunderland mogao igrati na sve ili ništa na posljednje dvije etape, znajući da će vozači Honde, koji drže četiri pozicije u top 5, biti pod itekakvim pritiskom da ne propuste priliku.

Sam Sunderland Red Bull KTM Factory Racing 2021 Dakar Rally Stage Seven

TRENUTNI POREDAK (nakon 9 od 12 etapa)

1. J. I. Cornejo – Honda - 36h:51min.00sek
2. K. Benavides – Honda - +11.24
3. S. Sunderland – KTM - + 14.34
4. R. Brabec – Honda - + 17.26
5. J. Barreda Bort – Honda - + 29.00
6. D. Sanders – KTM - +38.23
7. S. Howes – KTM - +40:25
8. L. Santolino – Sherco - +42.08
9. P. Quintanilla – Husqvarna + +1:00.37
10. S. Svitko – KTM - + 1:14:07

Laia Sanz GASGAS Factory Racing Dakar Rally 2021 1