Motosport

SBK: Provizorni kalendar za 2021.

FIM Superbike World Championship, Winter Test, 24-25 November, 2020, WorldSBK, Aragon, Spain, Alpinestars, Arai, Jonathan Rea, Kawasaki Racing Team

Krenuli bi kasnije nego inače i vozili sve tamo skoro do Božića. Tek bi u listopadu izašli iz Europe, što znači da bi se dobar dio Superbike kalendara mogao i ostvariti.

Navikli smo se da Superbike vozači prvi krenu u borbu za pobjede, već tamo negdje krajem veljače u Phillip Islandu. No s obzirom da će Australija još neko vrijeme puštati svjetske sportaše na svoj teritorij na kapaljku, mogućnost jurnjave Phillip Islandom je ostavljena za sam kraj godine. Tako bi se prva Superbike utrka mogla voziti 24. travnja u hladnom Assenu, što je odluka koja ponovo pomalo čudi jer je prošle godine, tamo i u otprilike to doba, za Superbike vikenda malo i sniježilo. Tko zna, možda u Pirelliju pripremaju zimske gume.

Nakon što promrznu u Nizozemskoj, Superbike vozači bi se trebali zagrijati u Estorilu, Aragonu i Misanu, a onda početkom srpnja dolaze u Donington. Slijedi pauza od dva mjeseca, odnosno ček nepuna tri mjeseca praznika za klase Supersport 600 i Supersport 300, koje Velikoj Britaniji nisu na programu. Budući da je ta tromjesečna rupa u programu baš za vrijeme turističke sezone, neki od vozača slabijih klasa bi mogli podleći porivu da se okušaju kao sezonci u ugostiteljstvu.

Novo okupljanje je tek početkom rujna u Magny-Coursu, pa slijede Barcelona, Jerez i Portimao. I tu već dolazimo do listopada, kada bi se globalna situacija ipak trebala dovoljno popraviti da se Superbike karavana prvi put otisne preko oceana i odvozi utrku u Argentini. Ako je dosad sve prošlo bez otkazivanja, onda se u Indoneziji vozi već jedanaesta utrka sezone, na stazi Mandalika, koja je tek u izgradnji, ali je već nominirana i kao potencijalna zamjena za MotoGP prvenstvo, te bi doista mogla biti završena do sredine studenog. Uostalom, do onda imaju skoro cijelu godinu vremena.

I tu onda dolazimo do utrke u Phillip Islandu, nakon čega bi se trebala održati i fantomska 13. runda, za koju još ne znamo lokaciju, ali je s relativnom sigurnošću možemo strateški pozicionirati negdje na Bliski Istok. Kad su velika sportska događanja za 2021. u pitanju, sve se u ovom trenutku još svodi na kombinaciju lijepih želja i pukog gatanja, no ako je ovo što se sad događa s pandemijom koronovarisa ujedno i najgore što će biti, onda bi se taj Superbike kalendar mogao ostvariti barem većim dijelom, ako čak ne i u cijelosti.

 SBK kalendar

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp