Motosport

Joan Mir je novi MotoGP prvak!

dc388fb8 a58c 4452 bd20 5a23f9c08d4b

U uzbudljivoj pretposljednjoj utrci sezone Mir je sa Suzukijem mirno došao do titule svjetskog prvaka.

Nakon što je tjedan dana ranije konačno zgrabio svoju prvu MotoGP pobjedu u karijeri, ali i već sedmi podij, Joan Mir je ove nedjelje u Valenciji mirno priveo stvari kraju. Ušavši u tu pretposljednju utrku sezone sa zdravih 37 bodova više od Quartararoa i Rinsa, kao prvih od ukupno 5 progonitelja, Mir nije trebao ništa riskirati. I zato je hladne glave odvozio mirnu utrku. Ne računamo li dva pada na početku sezone i kišnu utrku u Le Mansu, to sedmo mjesto mu je najslabiji ovogodišnji rezultat na suhom asfaltu, ali je istovremeno bilo i više nego dovoljno da osvoji naslov. To više što je Quartarao pao i na toj drugoj utrci u Valenciji, dok je Mirov timski kolega Rins prošao ciljem kao četvrti u trenutku kad mu je nasušno trebala pobjeda.

mgp14joan mirworld champion26

I Francu Morbidelliju je trebala pobjeda da ostane u igri za naslov, ali trebao mu je uz to i jedan strašno loš rezultat Rinsa, što se nije dogodilo. No, Talijanu nije preostalo ništa nego krenuti na sve ili ništa i to je doista učinio, vodeći s Petronas Yamahom praktično od početka do kraja. Nikako se samo nije mogao otarasiti Millera na Pramac Ducatiju, koji je čekao zadnji krug da napadne. Uslijedio je uzbudljivi završni obračun s nekoliko pretjecanja nakon čega je Morbidelli prošao ciljem samo 9 stotinki sekunde ispred Millera. Treći je, kao i prije tjedan dana bio Pol Espargaro, s time da su dobar dan KTM-a potvrdili Binder i Oliviera kao 5. i 6. Dovizioso je ponovo bio 8, a između njega i desetog Vinalesa, ugurao se Aleix Espargaro s Aprilijom.

Zahvaljujući svojoj trećoj pobjedi ove sezone, Morbidelli se probio na drugu poziciju u ukupnom poretku, te bi on i Rins na preostaloj utrci u Portimau trebali odlučiti pitanje viceprvaka. Pritom su Mir i Rins već potvrdili osvajanje momčadskog naslova, a Suzuki bi mogao doći i do trostruke krune, jer su u poretku konstruktora bodovno izjednačeni s Ducatijem.

dcq5dam.web.2000.2000

Iako ovo svakako nije bila normalna sezona, to više što se Marc Marquez ozlijedio na samom početku, Mir je u potpunosti zaslužio tu titulu svjetskog prvaka. Taj 23-godišnjak s Mallorce je u svjetsko prvenstvo ušao tek nedavno, odnosno 2016. godine, da bi već 2017. postao Moto3 prvak, i onda 2018. vozio jednu Moto2 sezonu tek toliko da popuni vrijeme, znajući da ga 2019. čeka mjesto u Suzukiju. Ostalo je povijest, u kojoj će Mir itekako ostati zapisan, između ostalog i po tome što je Suzukiju donio prvi naslov u kraljevskoj klasi nakon točno 20 godine i Kenny Roberts Juniora. Ostaje još za vidjeti u Portimau hoće li Mir ostati i jedini vozač u povijesti kraljevske klase sa samo jednom pobjedom u sezoni.

MotoGP ukupni poredak (nakon 13 utrka):
1. J. Mir – Suzuki – 171 bodova
2. F. Morbideli – Yamaha - 142
3. A. Rins – Suzuki - 138
4. M. Vinales – Yamaha – 127
5. F. Quartararo – Yamaha – 125
6. A. Dovizioso – Ducati – 125

dc388fb8 a58c 4452 bd20 5a23f9c08d4c

Za razliku od MotoGP-a, u dvije slabije klase još ništa nije riješeno, s time da je Enei Bastianiniju i osvajanje 6. mjesta bilo dovoljno da se za još pola koraka približi osvajanju naslova. Naime, iako je prošao ciljem samo 8 desetinki sekunde iza pobjednika, Luca Marini je ipak završio kao tek 5. i tako samo malo smanjio svoj zaostatak, koji sad iznosi 18 bodova. Istovremeno, Sam Lowes je još u subotu ozlijedio ruku, da bi u nedjelju junački stisnuo zube i prošao ciljem kao 14. te osvojio 2 boda, što znači da sad zaostaje 14 bodova za Bastianinijem, s time da ipak nije baš realno očekivati kako će se oporaviti u ovih nekoliko dana do utrke u Portimau. U teoretskim kombinacijama za naslov je ostao Bezzecchi zahvaljujući tome što je ciljem prošao treći, samo dvije desetinke iza pobjednika Martina, a između njih dvojice bio je „rookie“ Garzo, kojem je to drugo mjesto rezultat karijere.

Moto2 ukupni poredak (nakon 14 utrka):
1. E. Bastianini – Kalex – 194
2. S. Lowes – Kalex- 180
3. L. Marini – Kalex – 176
4. M. Bezzecchi – Kalex – 171
5. J. Martin – Kalex - 150

Moto2 Vlnc2020 2

U Moto3 klasi se situacija dodatno zakomplicirala. Istina, Vietti i Masia su ispali iz svih kombinacija, ali zato se, pomalo iznenadno, u igri vratio Tony Arbolino. On je konačno došao do prve pobjede ove sezone, a pomoglo mu je i to što su se na podij, između njega i ukupno vodećeg Arenasa, ugurali Garcia i Fernandez, dok je istovremeno Ogura bio tek 8. sa skoro 10 sekundi zaostatka. To znači da je uoči posljednje utrke u Portimau Arenas povećao svoju prednost u odnosu na Oguru s 3 na 8 bodova, no tu je sad i Arbolino na dostižnih 11 bodova zaostatka.

Moto3 ukupni poredak (nakon 14 utrka):
1. A. Arenas – KTM – 170
2. A. Ogura – Honda – 162
3. T. Arbolino – Honda – 159
4. J. Masia – Honda – 133
5. C. Vietti – KTM - 137

Moto3 Vlnc2020 2

Već idućeg vikenda, odnosno 22. studenog, portugalska staza Portimao će biti poprište posljednjih utrka ove sezone. Završne obračune možete pratiti na Sportklub televiziji.

43 jack miller ause 7980 2.gallery full top md

fbmp ytmp imp