Motosport

Quartararo: Učio sam od Rossija, ali i Marqueza

Quartararo Rossi AX70206

U svojoj tek drugoj sezoni, Fabio Quartararo se može pohvaliti s tri pobjede i prvim mjestom u ukupnom poretku.

U ovoj u svakom pogledu neobičnoj MotoGP sezoni, u kojoj nema vozača koji bi bio konstantno dobar, Fabio Quartararo se ipak drži bolje od ostalih. Nakon dvije pobjede na otvaranju u Jerezu, upao je u rezultatsku krizu, no pobjedom u Barceloni vratio se na vrh ukupnog poretka, gdje namjera i ostati do kraja sezone.

Barcelona se dosad već pokazala presudnom u karijeri tog dvadesetjednogodišnjeg Francuza, koji je u klasu Moto3 došao kao čudo od djeteta, ali su ga ozlijede i neke krive odluke bacile u drugi plan. Sve dok 2018. nije iznenada bljesnuo pobjedom u Moto2 utrci u Barceloni, i to baš u trenutku kad se tražio mladi talent za momčad Petronas Yamaha, koja je tad bila tek u osnivanju.

I tu se Francuzu ostvario san, no već je u svojoj prvoj sezoni pokazao da su mu ambicije i veće od toga da bude „samo“ MotoGP vozač. Tako već u svojoj drugoj sezoni vodi u borbi za naslov prvaka, a iduće godine će postati vozač tvorničke momčadi Yamahe. Odnosno, zamijenit će radna mjesta s Valentinom Rossijem, za kojeg Quartararo priznaje da mu je bio uzor.

Quartararo Morbidelli Rossi

“Valentino je vozač koji mi je bio primjer kada sam ga gledao kao dijete," objašnjava Quartararo. "Mislim da je prva utrka koju sam uživo gledao ona u Jerezu 2006 godine, kada sam imao 6 godina, i u tom trenutku sam shvatio da stvarno želim biti MotoGP vozač.“

"Puno sam naučio od drugih vozača, ali možda sam najviše naučio od Valentina (Rossija) u jednu ruku i od Marca (Marqueza) u drugu. Valentino je vozač koji me uistinu nadahnjuje, i tjera me da živim uz ljubav prema utrkivanju, poput njega. U drugu ruku, s Marcom se puno svađam na stazi i van nje. Mentalno je iznimno snažan i trenutno je najbolji vozač - tako da sam puno naučio natječući se s njime."

2020 MotoGP Catalunya Milagro AX79208

Lin Jarvis, prvi čovjek Yamahine momčadi, je sretan što će Francuz iduće godine doći u tvorničku ekipu. „Prošle godine smo mogli vidjeti njegov potencijal, kad je bio najbolji 'rookie'. Ove se godine još poboljšao, a dali smo mu i tvornički motocikl- tako da mu je i to pomoglo. Fabio je osvježenje, ekstremno je brz, ugodan je karakter, a način na koji je vozio do sada je stvarno izvanredan.“

Bilo je samo pitanje trenutka kad će odnijeti svoju prvu pobjedu, no vjerojatno nitko nije očekivao da će Quartararo to učiniti već u prvoj ovogodišnjoj utrci u Jerezu, pa onda to ponoviti samo tjedan dana kasnije. No prva pobjeda u MotoGP karijeri mu više nije ona najdraža, nego je to ona treća, koju je nakon malo turbulentnijeg središnjeg dijela sezone dočekao u Barceloni.

2020 MotoG2020 MotoGP R9 Catalunya Quartararo AX72393

„Kad god sam na motociklu, na svome sam sretnom mjestu," zaključuje Quartararo "No, pobjeda u Barceloni predstavlja najbolji trenutak mog života. Trenutno smo u dobroj poziciji, i davat ću 100% od sebe do samog kraja prvenstva."

Ostalo je još pet utrka do kraja sezone, a Quartararo trenutno vodi u ukupnom poretku. Istina, sa samo 10 bodova prednosti u odnosu na Mira, kojem je to također tek druga MotoGP sezona u karijeri.

Quartararo Rins Rossi

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp