Motosport

Umro je Carlo Ubbiali - 9 x svjetski GP prvak

Carlo Ubbiali2

Skupio je devet naslova prvaka, kao i Valentino Rossi, i to do 31. godine života, te je na vrhuncu forme otišao u mirovinu.

Uslijed problema s respiratornim sustavom, u 91. godini života preminuo je Carlo Ubbiali, najuspješniji GP vozač za kojeg je malo tko čuo. Za razliku od Rossija i Hailwooda, koji su kao i on osvojili 9 naslova prvaka, Ubbiali nijednu titulu nije osvojio u kraljevskoj klasi, a i slabijim klasama ga ja brojem naslova prvaka (12 + 1) nadmašio Angel Nieto. No, glavni razlog toga što Carlo Ubbiali pred kraj svog života nije bio poznat u onoj mjeri u kojoj bi to svakako trebao biti leži u tome što od osvajanja njegove posljednje titule prošlo 60 godina.

Svjetsko prvenstvo u motociklizmu je krenulo 1949. i tu je Carlo Ubbiali odvozio dvije utrke, te osvojio jedno treće mjesto u klasi 125 s MV Agustom. Dvije godine kasnije s Mondialom postaje svjetski prvak u toj klasi, da bi istu stvar ponovio i 1955. s MV Agustom. Te godine je odvozio i jednu utrku u klasi 250, i odmah pobijedio, tako da je otad nadalje paralelno vozio u obje klase. I to kako!

Već iduće 1956. godine je osvojio obje titule, s time da je u 11 nastupa zabilježio 10 pobjeda i jedno drugo mjesto. 1958. osvaja još jedan naslov u klasi 125, a onda i 1959. i 1960. ponovo osvaja titule u obje klase. Štoviše, 1960. godine je u klasi 250 pobijedio 4 puta, a na preostale dvije utrke bio drugi, dok je u klasi 125 imao 4 pobjede i jedno treće mjesto.

Moglo bi se reći da je bio na vrhunce karijere, no svejedno je na kraju te 1960. odlučio otići u mirovinu u 31. godini života. U opasnim vremenima, kad su mnogi njegovi suparnici svoju strast za utrkivanjem platili životom, Carlo Ubbiali se nijednom nije čak ni ozbiljnije ozlijedio.

Carlo Ubbiali5 1955

Foto: Maurice Büla Collection

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp