Motosport

Speedway: Hancock u 50. godini odlazi u mirovinu

Greg Hancock SGP Krsko Slovenia 2652

A mislili ste da je Rossiju vrijeme za mirovinu? Devet godina stariji Greg Hancock, četverostruki speedway prvak, je tek na rubu 50. odlučio objesiti kacigu o klin.

Ništa ne traje vječno. Tako kaže izreka, ali ponekad pomislite da neke stvari nikada neće završiti. Uostalom, bio je na popisu vozača baš svake od 25 sezone otkad uopće postoji Speedway Grand Prix prvenstvu. A prije toga je i dva puta bio finalu, kad se pitanje svjetskog prvaka odlučivalo u samo jednoj utrci.

Bio je zvijezda vodilja više od 30 godina i ambasador o kakvom je većina sportova mogla samo sanjati. Osvajao je titule, šarmirao fanove i bio lider u sportu koji je češće trebao njega, nego što je sam taj sport trebao njemu. I zato djeluje gotovo nezamislivo da je odlučio završiti karijeru – u 50. godini života.

Hancock Melbourne SGP Australia 2016 3

Riječ je o čovjeku koji je u svoje posljednje 4 pune sezone u Svjetskom prvenstvu završio dva puta kao prvak, dva puta kao viceprvak i jednom kao petoplasirani. Riječ je o čovjeku koji je - uprkos tome što je propustio čitavu prošlu sezonu, kako bi njegovao svoju suprugu Jennie, koja se bori s karcinomom - fizički u vrhunskoj formi i vjeruje da je i dalje apsolutno u stanju natjecati se na vrhunskom nivou.

No, riječ je i o čovjeku koji znao kad je pravo vrijeme. Sve što je lijepo ima kraj, i Greg je znao da ova stvar, zaista dobra stvar, jednom mora završiti.

„Znate što, jednog jutra sam se probudio i shvatio da je vrijeme. Za mene sada rizici nadmašuju nagrade i mislim da je odluka dobra. Mislio sam da nikad neću završiti trkačku karijeru, nikada, ali što sam više razmišljao o tome shvatio sam da sada razmišljam drugačije.“ rekao je.

Greg Hancock SGP Horsens Denmark 9479

 Speedway trkači razlikuju se od natjecatelja u drugim motosportovima jer su oni sami svoje gazde. Oni se ne priključuju timu, oni vode svoj tim. Svaki trkač zapošljava svoje mehaničare, kupuje opremu za sebe, sam nalazi sponzore i sam plaća svoje račune.

Nakon što je propustio prošlu sezonu, Greg Hancock je ostao i bez dugogodišnjeg mehaničara, koji je otišao u mirovinu. Tako se našao pred izazovom da za 2020. izgradi potpuno novu momčad, nakon što je duže od desetljeća ima iste ljude oko sebe. S napunjenih 49 godina, to nije bilo nešto što bi ga veselilo.

„Prošle godine, kada se nisam mogao natjecati, bio sam toliko frustriran da nisam mogao gledati utrke jer me boljelo što nisam na stazi. Sada želim gledati utrke i ljudima prenositi svoje znanje koje sam stekao tijekom godina, i neću biti frustriran, usmjerit ću svoje napore da pomognem drugima.“

Možda Greg više neće biti trkač, ali je on i dalje otac i suprug. Nakon teških 18 mjeseci, nazire se svijetlo na kraju tunela za njegovu suprugu Jennie.

„Osjećam se kao da sam skinuo teret s leđa. Godinama sam nosio taj teret trudeći se da napravim više, da napravim najbolje, ali sada je to ostalo iza mene i osjećam olakšanje. Sada je vrijeme za novo poglavlje.“

Greg Hancock SGP Krsko Slovenia 2714

 

Brojke

Nikakvi brojevi ni činjenicu ne mogu adekvatno opisati Gregovu natjecateljsku karijeru. Ali ipak vrijedi pogledati ključne stavke:

25 godina u Svjetskom Speedway GP prvenstvu
218 GP utrka
2.655 bodova
92 finala
67 podija
21 GP pobjeda
4 naslova svjetskog prvaka
8 američkih nacionalnih titula
3 zlatne medalje Svjetskog kupa

Greg Hancock Prague SGP Czech Rep. 2018 7175

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com