Motosport

MotoGP: Zamrznut razvoj agregata i aerodinamike

yfr editorial use pictures 165

Homologacija i zamrzavanje je trebalo stupiti na snagu uoči prve utrke, no nje još nema na vidiku, pa će se sve to odrađivati na daljinu.

Sve je trebalo biti odrađeno još u četvrtak 5. ožujka na stazi Losail, uoči prve utrke, a koja je zbog koronavirusa bila otkazana za MotoGP klasu. Zato je homologacija odgođena do iduće prilike, no kako je sada jasno da prve MotoGP utrke neće biti barem do početka svibnja, a vjerojatno ni onda, donesena je odluka da se 25. ožujka homologacija pogonskih agregata i aero paketa obavi na daljinu.

Osim što bi se na taj način trebali smanjiti troškovi razvoja, zamrzavanje je nužno i da bi se osigurali isti početni uvjeti za sve konstruktore. Naime, u suprotnom bi samo Yamaha i Suzuki mogli nastavati s razvojem budući da je Honda ipak već u Kataru homologirala agregat i prvi od dva paketa aerodinamike za 2020, dok europske marke (Aprilia, Ducati i KTM) u trenutnim uvjetima ni ne mogu nastaviti razvoj i testiranje novih komponenti.

Pritom i u normalnim situacijama nije potrebno uoči prve utrke plombirati svih 5 agregata, koliko ih se smije koristiti tijekom sezone, nego se predaje samo jedan uzorak agregata na temelju kojeg se radi homologacija. Suzukijev uzorak je ostao u Kataru i do njega tehnička komisija ima pristup, dok su agregati Yamahe i Ducatija na putu. KTM i Aprilia ne moraju slati svoje agregate jer je riječ o proizvođačima s koncesijama, što znači da razvoj njihovih pogonskih agregata nije zamrznut tijekom sezone (uz to mogu „potrošiti“ 7 umjesto 5 agregata).

Kad su u pitanju aerodinamične oplate, tu će zasad biti dovoljno da se pošalju samo digitalni crteži za prvi paket. Sve to ne znači da se razvoj u potpunosti zaustavlja, jer se tijekom sezone može homologirati i još jedan aero paket po svakom vozaču. Isto tako, uopće nema ograničenja po pitanju razvoja svih onih ostalih dijelova, koji se ne odnose na pogonski agregat.

Osim toga, dok je u Formuli 1 već donošena odluka da nema razvoja novih bolida za 2021. godinu, u MotoGP takva ograničenja (zasad) nisu dogovorena, tako da može razvijati kompletni motocikl za iduću sezonu. Tu je japanska trojka ipak u prednosti, jer oni na svom teritoriju mogu i razvijati i testirati neka buduća rješenja, dok su europski proizvođači ograničeni na rad inženjera od kuće.   

Yamaha M1 MotoGP agregat 2017

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp