Motosport

Otkazana utrka MotoGP klase u Kataru!

MotoGP Katar 2020 otkaz

Moto3 i Moto2 vozači će voziti svoje utrke, jer su već ionako u Kataru, ali zbog koronavirusa je otkazan početak sezone u kraljevskoj klasi.

Kako priča o koronavirusu postaje sve globalnija, tako je bilo i sve izvjesnije da se utrke MotoGP prvenstva neće voziti po planu. No, mislili smo da je pod velikim znakom upitnika tek treća utrka, koja se vozi u Teksasu, dok se prva utrka u Kataru, 8. ožujka, činila sigurnom.

Međutim, s MotoGP karavanom putuje između dvije i tri tisuće ljudi (bez gledatelja), a dobar dio njih dolazi iz Italije. A kako je Katar upravo zabilježio prvi slučaj zaraženog čovjeka na svom teritoriju, tako su postrožili i kriterije za ulazak u zemlju. Uglavnom, svatko tko je u posljednja dva tjedna bio u Italiji morao bi, po slijetanju u Dohu, provesti dva tjedna u karanteni.

Nakon nedavnih testiranja u Kataru, MotoGP momčadi su savjetovale vozačima i mehaničarima da ostanu tamo, odnosno da se ne vraćaju u svoje zemlje, no to je poslušao samo dio njih. Sreća u nesreći je da se upravo ovog vikenda u Kataru odvijaju Moto2 i Moto3 testiranja, pa kako su svi vozači i mehaničari već na teritoriju te zemlje, treninzi i utrke u tim klasama će se odvoziti.

No, tek bi se nakon toga situacija mogla zakomplicirati. 22. ožujka bi se trebala voziti utrka u Tajlandu, a iako su tamošnje vlasti već dale garancije da je kod njih epidemija manjeg razmjera i da se utrka može voziti, sada se situacija sasvim okrenula. Odnosno, sad bi i Tajland mogao spustiti rampu i zabraniti ulazi svima koji dolaze iz Italije. A kad bi se i vozila utrka u Tajlandu, onda bi pod još većim znakom upitnika bila utrka u Teksasu 4. travnja. Naime, SAD je, navodno, već dosad sumnjičavo pregledavao sve one koji su dolazili iz tog dijela svijeta, a sad će, nakon prvog smrtnog slučaja na svom teritoriju, dodatno ograničiti ulazak u zemlju.

Do 19. travnja, kad je utrka u Argentini, bi se već sve moglo smiriti, no ako se situacija još malo zakomplicira, ne treba isključiti mogućnost da se prva MotoGP utrka odvozi tek početkom svibnja u Jerezu. Ipak, ne treba baš toliko skakati pred rudo, jer zasad je službeno otkazana samo MotoGP utrka u Tajlandu.

Inače, u zgusnutom kalendaru nema baš nešto slobodnih vikenda da se naknadno odrade eventualno otkazane utrke. Jedina rupa je od 13.9. i utrke u Misanu te 4.10 i utrke u Aragonu. Kad bi se utrka u Aragonu primaknula onoj u Misanu, onda bi se tu otvorio prostor da se ubaci jedna utrka prije triptiha u Japanu, Australiji i Maleziji.

Trebala je to biti prva MotoGP sezona u kojoj će se voziti čak 20 utrka. Kako sad stvari stoje, biti će dobro ako se odvozi njih 19, kao prošle godine.

Katar staza 238

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp