Motosport

MotoGP: Marquez pokorio Jerez

rd4 jerez marquez 2019 2 10

Marquez je relativno glatko pobijedio, no samo 9 bodova dijeli njega i Rossija, odnosno prvu četvoricu u ukupnom poretku.

Iako se ponovo žestoko lansirao iz drugog reda, Doviziosu ovaj put nije uspio proboj s vanjske strane u prvom zavoju. To je onda Marquezu, koji je odlično startao s trećeg mjesta, omogućilo da se odmah da u bijeg.

No, nije mu odmah uspjelo i pobjeći jer su ga u stopu pratili vozači Petronas Yamahe. Nakon nekoliko krugova je Morbidelli počeo zaostajati, ali je svejedno grčevito držao drugo mjesto, sve dok nije učinio malu pogrešku na kočenju. Tada ga prolazi timski kolega Quartararo koji je dan prije, s 20 godina i 14 dana, postao najmlađi vozač koji je pobijedio na kvalifikacijama u kraljevskoj klasi.

Taj rekord je preoteo Marquezu, čiji ritam je, nakon preuzimanja drugog mjesta, Francuz uspijevao slijediti s udaljenosti od dvije sekunde. No, onda je zbog kvara na poluzi mjenjača Quartararo zapeo u trećoj brzini, te je u suzama morao odustati.

Njegov timski kolega Morbidelli je, kako je utrka odmicala, tonuo u poretku i na kraju završio kao 7. Zato je prema naprijed konstantno napredovao Rins, koji se s 9. startne pozicije probio do drugog mjesta. Dalje od toga vozač Suzukija i pobjednik prethodne utrke u Teksasu ovaj put nije mogao, a njegov zaostatak od 1,6 sekunde nije realan pokazatelj budući da je Marquez u posljednjim krugovima vidno usporio.

Vinales je konačno odvozio dobru utrku. Atipično za njega, dobro je krenuo i bio dovoljno brz u prvim krugovima. Iako ga je u posljednjem krugu dostigao Dovizioso, nije ga uspio i konkretnije napasti, tako da je Vinales završio kao treći.

Solidan vikend za Yamahu zaključio je Rossi, koji je nakon kvalifikacija bio tek 13., a onda se dosta dugo držao na rubu prve desetorice, da bi u završnici utrke ubrzao i završio kao 6. Tako je ponovo osvojio dvoznamenkasti broj bodova i ostao u samom vrhu poretka, na 4. mjestu, sa samo 9 bodova zaostatka za Marquezom. Istovremeno, Rins ima tek bod manje od Marqueza, dok Dovizioso kaska samo 3 boda.

Moto2 utrka je započela kaosom na izlasku iz prvog zavoja, kada je pao Gardner, a na njegov motocikl je naletio Alex Marquez. U domino efektu koji se razvukao do zavoja broj 2 pali su još i Bezzecchi i Pratama, nakon čega je utrka prekinuta. Start je ponovljen, a utrka skraćena na samo 15 krugova. U tom sprintu je do treće pobjede u četiri utrke došao Baldassarri s Kalexom, s tim da ga je u samoj završnici malo pritisnuo Navarro sa Speed Up motociklom, kojem je drugo mjesto rezultat karijere. Isto vrijedi i za Fernandeza, koji je prethodne dvije utrke propustio za ozlijede, a sada na domaćem teritoriju neko vrijeme i vodio utrku, a na kraju završio kao treći.

U uzbudljivoj Moto3 utrci je pitanje pobjednika riješeno tek nekoliko zavoja prije kraja. Tada je Suzuki s Hondom napao Viettia na KTM-u u borbi za drugo mjesto, što je omogućilo Antonelliju da za mrvicu pobjegne i dođe do prve pobjede nakon više od tri godine. Bila je to i prva pobjeda za momčad SIC 58, ujedno i dvostruka jer je Suzuki uspio zadržati drugo mjesto ispred Viettija. Antonelli je pritom skočio i na drugo mjesto ukupnog poretka, sa samo bodom zaostatka za Canetom, koji je utrku u Jerezu završio kao 4.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 4 utrke)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 70
2. A. Rins – Suzuki – 69
3. A. Dovizioso – Ducati – 67
4. V. Rossi – Yamaha – 61
5. D. Petrucci – Ducati - 41

Moto2
1. L. Baldassarri – Kalex – 75 bodova
2. T. Luthi – Kalex – 58
3. M. Schrotter – Kalex – 48
4. J. Navarro – Speed Up – 44
5. R. Gardner – Kalex - 38

Moto3
1. A. Canet – KTM – 58 bodova
2. N. Antonelli – Honda – 57
3. J. Masia – KTM – 45
4. K. Toba – Honda – 41
5. L. Dalla Porta – Honda - 40

JerezMotoGP19 

Motorcycle rental:
rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp