Motosport

Dakar 2019: Minuta ih dijeli uoči posljednje etape

263137 toby.price stage8 Red Bull KTM Factory Racing Dakar2019 404

Van Beverenu je otkazao agregat na Yamahi, a Price ima pobjedu nadohvat ozlijeđene ruke. Ipak, Quintanilla je samo minutu iza njega.

U pretposljednju etapu ovogodišnjeg relija Dakar startalo se u grupama od desetorice vozača. Prvo su krenula desetorica najbržih, koji su jedan drugog radije držali na oku, nego da se pokušaju dati u bijeg. Njihovo taktiziranje je otvorilo prostor Michaelu Metgeu, koji je krenuo u drugoj skupini, da na kraju dana sa Shercom odnese svoju prvu etapnu pobjedu.

Price, Quintanilla i Walkner, prva trojica u ukupnom poretku, su prošli ciljem unutar jedne sekunde. Ali to ne znači da se na pretposljednjoj etapi nije ništa riješilo. Naime, Van Beverenu je 17 km prije kraja etape otkazao agregat njegove Yamahe, pa je tako postalo jasno da će pobijediti vozač KTM-a ili bratske Husqvarne. Ali teško je reći koji.

Preostalo je odraditi još posljednji brzinac od 120 km, a Toby Price (KTM) ima doista minimalnu prednost u odnosu na Quintanillu. U normalnim okolnostima bi se okladili da tih minutu i dvije sekunde Price neće ispustiti iz ruku, ali njegova desna ruka je ozlijeđena i sve više ga boli. Ako još Quintanilla sutra nametne pakleni tempo... A tu je prošlogodišnji pobjednik Mathias Walkner, koji zaostaje 6 minuta i 35 sekundi, što je nevjerojatno mala razlika nakon više od 32 sata utrkivanja. 

U međuvremenu smo doznali zašto su jučer kažnjeni Sunderland i Benavides i tako ispali iz kombinacija za pobjedu. Sunderland je dobio sat vremena kazne pod optužbom da je namjerno oštetio osigurač na Iritrack sustavu za praćenje, kojeg isporučuje organizator, a sve kako bi odgodio svoj start i tako izbjegao da kao prvi krene na etapu. Benavides je pak dobio vremensku kaznu od 3 sata zato što su pronašli dokaze da je na svoju Hondu sakrio dodatne upute za navigaciju.

Šaškin i Bitterman su ponovo jurili i bili 3. najbrži u klasi UTV Open. Na kraju dana su ipak zaradili sat vremena kazne te su spušteni na 7. poziciju, no svejedno su ukupnom poretku napredovali s 5. na 4. mjesto. U generalnom poretku za automobile su se pomaknuli s 39. na 35. mjesto.

Ostala je za odraditi još samo jedna etapa.

Ukupni poredak nakon 9. etape:

1. T. Price – KTM – 32h:43min.15sek
2. P. Quintanilla – Husqvarna +1.02
3. M. Walkner – KTM - + 6.35
4. A. Short – Husqvarna - + 40.01
5. X. De Soultrait – Yamaha - +47.44
6. J. I. Cornejo Florimo – Honda - +1:05.45
7. L. Benavides – KTM - +1:05.50
8. S. Sunderland – KTM - + 1:10.15
9. O. Mena – Speedbrain Hero - + 1:52.20
10. D. Nosiglia Jager – Honda - +2:21.51

fbmp ytmp imp