Motosport

Dakar 2019: Kaos na trećoj etapi

bkad4y7cz8qp3dspzvdb

Dok su vozači KTM-a samo izgubili na vremenu, Honda je već izgubila Barredu. Dobar dan za vozače Husqvarne i Yamahe

Znalo se da će treći brzinski ispit, sa svojih 331 km, biti navigacijski zahtjevan, no posao su vozačima još i dodatno otežale neprecizne bilješke u road-booku, kao i mjestimice gusta magla.

Nezahvalnu zadaću otvaranja rute imao je prethodnog dana Walkner, koji je nakon 60 km pao, a uz to je u jednom trenutku skrenuo s rute, zajedno sa svojim timskim kolegama Priceom i Sunderlandom, s time da je za vozačima KTM-a krivo skrenuo i dotad trećeplasirani Brabec na Hondi. No, svi oni su izgubili samo nešto vremena, dok se Barreda izgubio u magli i sunovratio se u jarak iz kojeg više nije mogao izvući motocikl. Tako je, načelno prvi vozač Honde, koji je otpočetka bio vodeći u ukupnom poretku, svoj nastup završio već na trećoj etapi.

I bio bi to poprilično katastrofalan dan za Hondu da se konačno nije trgnuo Benavides, koji je bio solidan treći najbrži, što mu je omogućilo proboj s osme na drugu poziciju u ukupnom poretku. Nakon dvije loše etape, konačno se probudio i De Soultrait na Yamahi te na kraju odnio svoju prvu etapnu pobjedu s 15 sekundi boljim vremenom od Quintanille, koji je s Husqvarnom preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. Budući da su odvožene tek tri etape, mogli bi se činiti da Quintanilla ima veliku prednost od 11 minuta u odnosu na Benavidesa, no upravo je treća etapa pokazala koliko se brzo situacija može promijeniti.

Naša posada je Šaškin-Biterman je odlično odvozila prvu polovicu etape i u jednom trenutku su čak bili među trideset najbržih u kategoriji automobila. Iako su kasnije upali u probleme i izgubili dosta vremena, dobra je stvar da su uspjeli doći do cilja i trenutno drže 13. mjesto u svojoj klasi UTV Open.

Ukupni poredak nakon 3. etape:

1. P. Quintanilla – Husqvarna 8h:45min.51sek
2. K. Benavides – Honda - + 11.23
3. S. Sunderland – KTM - + 12.12
4. A. Van Beveren – Yamaha - +13.29
5. T. Price – KTM - +15.17
6. X. De Soultrait - +16.52
7. R. Brabec – Honda - + 18.02
8. M. Walkner – KTM - + 21.14
9. P. Goncalves – Honda - +25.11
10. A. Short – Husqvarna - + 29.15

55505 pablo.quintanilla stage3 Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Dakar2019 064

fbmp ytmp imp