Motosport

Dakar 2019: 100% Peru

matthias.walkner Red Bull KTM Factory Ra

Znamo da se ponavljamo, ali hoće li ovaj put biti konačno prekinuta dominacija KTM-a? Yamaha i Honda opako prijete.

Prošle godine smo se veselili što se Peru vratio na itinerer. Sad smo malo zabrinuti što će se, prvi put u povijest, cijeli Dakar Rally voziti na teritoriju samo jedne države, pa bio to i Peru s velebnim pješčanim dinama. Nema sumnje da su organizatori stjerani u kut, što potvrđuje i to da će se voziti samo 5.000 km podijeljenih u 10 etapa, s time da čak polovica njih kreće iz Pisca. Čak i ako se ostvare „prijetnje“ da će zbog velikog broja pješčanih dina ovo biti jedno od zahtjevnijih izdanja relija, svima je jasno da ovakav Dakar u „zip“ formatu ne može biti dugoročno rješenje.

Na startu prve etape bi se trebalo naći 137 motociklista, pokoji manje nego prošle godine, pri čemu je i dalje daleko najviše onih za upravljačem KTM-a. No, njihova brojnost neće odlučivati utrku, nego kvaliteta KTM-ove tvorničke momčadi, koja je nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu. Toby Price, Sam Sunderland i Matthias Walkner su redom pobjeđivali na tri posljednja izdanja ovog relija. Donekle je upitna fizička sprema Tobyja Pricea, koji je nekoliko tjedana prije starta relija završio u gipsu, ali to ne mijenja na stvari da su vozači KTM-a, s dorađenim motociklom, glavni favoriti. No, već godinama nisu i apsolutni favoriti.

toby.price Red Bull KTM Factory Racing D

Na osnovi minulog rada, status prvog izazivača ima momčad Honde. I oni su kadrovski nepromijenjeni u odnosu na prošlu sezonu. Španjolac Joan Barreda je vjerojatno najbrži rally vozač u ovom trenutku, ali je Argentinac Kevin Benavides na duže staze možda i bolji od njega. Tu je i vječito brz Portugalac Paulo Goncalves, koji tvrdi da se taman stigao oporaviti od operacije, a ne povremeno bi mogao zasjati i s godinama sve bolji Amerikanac Ricky Brabec.

Honda Dakar 19 preview

No, ove godine otprilike jednako snažnu prijetnju KTM-u predstavlja i momčad Yamahe. Podsjetimo, prošle godine je Francuz Adrien Van Beveren pred kraj 10. etape bio u uvjerljivom vodstvu u ukupnom poretku i da u tom trenutku nije pogodio kamen zakopan u pijesku lako je moguće da bi odnio pobjedu. Ove godine mu u prilog ide to što će se većina relija voziti po dubokom pijesku, što je njegova uska specijalizacija, a i Yamaha je, čini se, konačno odlučila cijelu priču i financijski dići na višu razinu. Osim toga, tu je i sunarodnjak De Solutrait, koji je također specijalist za pješčanu podlogu, a njemu i Van Beverenu će brzu podršku pružati Franco Caimi, koji se oporavlja od ozljede i Rodney Faggoter, koji nije samo brz natjecatelj nego i spretan mehaničar.

on8rwmwnlpkal0oxevb9

A još će nekoliko respektabilnih tvorničkih vozača vrebati svoju šansu. Prvi među njima je Čileanac Pablo Quintanilla, koji i ove godine brani boje Husqvarne s kloniranim tvorničkim KTM-om. Tu je i indijska momčad Hero, s dorađenim Speedbrain motociklom, kojim će upravljati Oriol Mena, koji je prošle godine u svom prvom nastupu završio 7. Sad već iskusna braća Metge će ove godine činiti momčad Sherca, a ne nedostaje i dobrih „privatnika“ na KTM motociklima, kao što su Slovaci Ivan Jakeš i Štefan Svitko ili pak Španjolac Juan Pedrero Garcia. Ne treba zaboraviti ni njegovu zemljakinju i heroinu Laiau Sanz, koja nastupa s tvornički pripremljenim KTM-om.

Nakon prošlogodišnjeg rekorda od čak 49 natjecatelja na četverociklima, ove godine sa starta kreće samo njih 26. Dio vozača je presjeo u sve brojnija SxS vozila. U jednom od njih će nastupiti i naša posada Šaškin-Bitterman, s time da je njihov Can-Am Maverick X3 klasificiran u kategoriju Open, što znači da se u generalnom poretku vode zajedno s automobilskim posadama.

Dakar 2019 route

fbmp ytmp imp