SBK prelazi na format od tri utrke svaki vikend

R12 Argentina WorldSBK 2018 Sunday Razgatlioglu DSC0947

Uz uobičajenu subotnju i nedjeljnu utrku, u 2019. se dodaje i sprint utrka u nedjelju ujutro.

Dorna i dalje pokušava povećati privlačnost Superbike prvenstva, koje već godinama živi u debeloj sjeni MotoGP-a. Prvo su četvrt stoljeća dugačak format s dvije nedjeljne utrke razdvojili na način da se prva utrka vozi u subotu, no to se pokazalo samo prelijevanjem iz šupljeg u prazno. Subota je, istina, postala zanimljivija, ali je zato nedjelja, sa samo jednom utrkom, postala neprivlačnija za one koji su razmišljali o kupovanju karte.

Sada ponovo žele učiniti nedjelju zanimljivijom. Budući da se Superstock 1000 prvenstvo iduće godine više neće voziti, otvorio se prostor da se u 11 sati vozi još jedna Superbike utrka. Ona bi bila kraća od subotnje i nedjeljne utrke koje se voze u 14 sati, ali zasad nema konkretnih informacija o tome koliko će doista trajati i koliko će se bodova u toj sprint utrci moći osvojiti. Sve to se tek ima dogovoriti.

Iako će broj utrka ostati isti (jer otpada utrka klase Superstock 1000), nema sumnje da bi te sprint utrke trebale začiniti nedjelju. Bojimo se samo da time neće riješiti glavni problem Superbike prvenstva. Štoviše, riskiraju da ga još i potenciraju. Naime, „glavni problem“ Superbike prvenstva je pretjerano dominantan Jonathan Rea, kojem se ovako samo pruža prilika da svaki vikend umjesto dvostruke slavi čak trostruku pobjedu.