Motosport

MotoGP: Kako je to biti u kokpitu Cala Crutchlowa?

1CC35dash 18GP06 2091 AN

Britanski vozač priča o šestom čulu za druge vozače, spužvastoj kočnici i omiljenim ručkama TZ-a 250 na Ducatiju i Hondi.

Kako izgleda radno mjesto MotoGP zvijezde? Njihov “kokpit” je ono u što se zavlače što je više moguće kako bi smanjili otpor zraka. Nije slučajnost da većina vozača MotoGP-a nema više od 180 cm. Sklupčani u kuglu (kada dijelovima anatomije ne stružu po asfaltu pri brzini od 200 km/h) izloženi su nevjerojatno silovitim ubrzanjima i pritom ne mogu puno učiniti niti vidjeti. “Vidno polje nam je jako ograničeno, ali najgore je kada potpuno zalegneš na motocikl pa ti se periferni vid sasvim smanji i samo gledaš u kontrolnu ploču,” kaže britanski MotoGP as Cal Crutchlow.

MotoGP vozači su nerijetko odvojeni tek za djelić sekunde i pokoji centimetar. Cruthlow vjeruje da vozači imaju šesto čulo kada je riječ o borbi na stazi: “Zabavno je: ne možeš vidjeti ljude oko sebe, ali ih možeš osjetiti. Stvarno je čudno. Mogu biti pored tebe ili u tvojoj zavjetrini, i ne možeš ih vidjeti tako zalegnut, ali ih možeš osjetiti. Reakcije vozača u tim situacijama su nevjerojatne; koliko brzo možemo reagirati u različitim situacijama, i to na svim razinama! Jednostavno moraš imati tu posebnu svijest o prostoru oko sebe.”, kaže Crutchlow.

G011365

Tih nekoliko sekundi na ravnici, kada su potpuno zalegnuti, je vrijeme u kojem se mogu igrati prekidačima koji su im na raspolaganju.“Na lijevoj strani upravljača je uobičajena ručica spojke, kotačić za podešavanje udaljenosti poluge prednje kočnice i tipka za uključenje ograničenja brzine u boksu,” objašnjava tehnički voditelj ekipe LCR Christophe ‘Beefy’ Bourguignon. “Još imamo i tipke za odabir jedne od tri mape, kojima se mijenja način razvijanja okretnog momenta, kočenja motorom i kontrole proklizavanja.“

“Vozač može prebacivati između snažnijeg ili slabijeg kočenja motorom i to će činiti za vrijeme treninga te reći gdje je bolje, a gdje lošije. Onda ćemo mi podesiti mapu za možda samo jedan zavoj, umjesto za dva. On sve to vidi na ploči s instrumentima, jer se lako zabuniti, a moraš kružno prolaziti kroz opcije (uzastopnim pritiskanjem samo jednog prekidača, op. prev.)

Kotačić za podešavanje udaljenosti poluge prednje kočnice je nešto po čemu Crutchlow stalno prčka. “Podešavam udaljenost poluge kočnice skoro svaki krug. Pomalo je ludo. Znam da i Dovi [Andrea Dovizioso] čini isto, a to je zato što obojica imamo isti glavni cilindar od Bremba, kakvog nitko drugi nema! ”

Cal Crutchlow 02

“Neki vozači koče s jednim ili dva prsta. Ja kočim s tri. Volim kada mi je ručka na istoj poziciji i da prednja kočnica odmah zagrize, ali nakon toga malo smanjim pritisak pa ponovo stisnem. To je moj stil. Mogu podnijeti vibracije, može mi nešto visjeti s motora, mogu voziti ozlijeđen, ali ne mogu podnijeti „spužvastu“ kočnicu.”

Bourguignon donosi još detalja o jednoj od najskupljih komponenti motocikla. “Cal koči na pomalo čudan način, tako da moramo jako paziti kako mu pripremamo kočnice; koristimo malo drugačiji glavni cilindar. Ako se pločice tresu, ako nismo pogodili s količinom kočione tekućine ili odzračivanjem, vozač može polugom prikliještiti prste i onda nije u mogućnosti iskoristiti punu snagu kočnica.

Kad su karbonske kočnice hladne, poluga kočnice je u određenoj poziciji, a nakon par krugova, kada se zagrije, je u drugoj poziciji. Ponekad se mijenja položaj u svakome krugu. Kada staza ima puno zahtjevnih kočenja, poluga postane “tvrda” zbog akumulirane topline i pritiska i tada se mora namjestiti za idući zavoj - inače vozač neće imati nikakav osjećaj.”

Crutchlow MotoGP Qatar MCH 0052

Ispred prednjih trokuta je „zakopana“ kontrolna ploča, koja je okružena LED žaruljicama, a ima malo veći ekran od iPhonea 6. Iako prati i tablu s osnovnim informacijama, koje mu pokazuju na ciljnoj ravnici (a povremeno gleda i u velike TV ekrane uz samu stazu), Crutchlowu je ploča s instrumentima glavni izvor informacija. „Vidi broj okretaja, informacije o uključenoj mapi, najbolje vrijeme kruga i razliku u odnosu na svoje najbolje vrijeme po sektoru. Neki vozači ne žele to vidjeti nego preferiraju samo svjetlo, poput zelene za napredak, kako bi razumjeli da li im ide dobro. Cal voli brojke i nevjerojatno je kako može kasnije reći svaki djelić sekunde prolaznih vremena. Sad mu možemo poslati više poruka, poput vidimo te na TV-u ili „promijeni gume“, ali pokušavamo to ne koristiti često, da se bolje fokusira na samu vožnju. Imamo neke LED žaruljice koja služe kao upozorenja, tako da zna kad je došlo do kvara motora ili slično. I Dorna mu može slati poruke poput ‘kazna prolaska kroz boks’, ‘crvena zastava’ ili slično.”

Desna strana upravljača sadrži krucijalne komande: prednju kočnicu i gas. Crutchlow koristi Alpinestars rukavice ojačane karbonom, pri čemu je osjećaj za ručke i „grip“ od ogromnog značenja.“Kad sam došao iz Superbikea na MotoGP Yamahu bio sam poprilično uzrujan zbog ručki upravljača. Htio sam svoje Renthal ručke, ali mi je rečeno da ne može! Na kraju sam koristio ručke s TZ-a 250 i bile su savršene! U Ducatiju sam ih također koristio, čak sam ih i isprobao na Hondi, ali je momčad sponzorirana od ProGripa, pa su mi oni napravili nešto vrlo slično.”

IZVOR: Monster Energy

ALX5970

fbmp ytmp imp