Motosport

MotoGP: Marquez produžio ugovor s Hondom

RepsolHonda 2018

Iako se špekuliralo o prelasku na KTM, Marquez će ostati s Hondom skroz do kraja 2020. Očito je postala moda da se ugovori za iduću sezone potpisuju i prije nego je ova počela.

Nakon što je Maverick Vinales debelo prije početka ove sezone produžio vjernost s Yamahom za još iduće dvije godine, a i perspektivan Moto2 vozač Francesco Bagnaia potpisao ugovor s Pramac Ducatijem za 2019. i 2020., sada je istu stvar učinio i Marc Marquez i time ubio svaku neizvjesnost, ako je ona i postojala.

Naime, Marquez se dovodio u vezi s potencijalnim prelaskom na KTM od 2019. godine, bez obzira na to što je Stefan Pierer tvrdio da ih to ne zanima, jer bi zainteresirana javnost sve eventualne uspjehe ionako pripisivala talentu Marquezu, a neuspjehe neiskustvu KTM-a. Sad je svaka nedoumica riješena i Marquez se, tako ranim potpisivanjem novog ugovora s Repsol Hondom za 2019. i 2020., može u potpunosti posvetiti izazovima u 2018.

Inače, objava produžetka ugovora stigla je samo nekoliko dana nakon što je Repsol Honda u Jakarti odradila službenu prezentaciju momčadi za 2018. Izuzmemo li to da je Livio Suppo dao otkaz, pa je novi vođa momčadi postao Alberto Puig, na prvi pogled sve je isto kao i lani. No, RC213V ispod svojih tradicionalnih Repsol grafika ima novu verziju agregata, koji sada linearnije razvija snagu i izaziva manje stresa, možda i na ime toga što se ispod repa nalazi nova izvedba ispušnog sustava.

Osim toga, motocikli na fotografijama su konvencionalne izvedbe, bez dva novo razvijena rješenja. Mislimo tu na zanimljivo oblikovane aerodinamičke dodatke, svojevrsne brkove koji će se nakon daljnjih dorada vjerojatno koristiti barem na nekim stazama, ali još initigrantnije djeluje stražnja vilica od karbona, što je dosad bio ekskluzivitet Ducatija. Zasad samo rade usporedna testiranja s aluminijskom stražnjom vilicom, no za pretpostaviti je da će nastaviti razvoj u tom smjeru. Osim toga, motocikli na fotografijama imaju i klasične prednje vilice, iako su već prošle godine i u tom dijelu koristili one sa štapovima od karbona.

Najvažnije od svega je da tvornički vozači Honde, ali i Crutchlow, već od prvih testiranja djeluju itekako zadovoljni novim motociklom. Na dosadašnjim su zimskim testiranjima uvijek bili brzi, kako po pitanju jednog kruga, tako i nizanja krugova i simulacije utrke. Sve to znači da bi ostalima moglo biti još teže zaustaviti Marqueza na putu do osvajanja petog MotoGP naslova u šest sezona. Na prezentaciji momčadi je želje za osvajanjem naslova objavio i Pedrosa, no malotko je to shvatio previše ozbiljno. Jer, za početak, bi trebao biti bolji od Marqueza...

marc marquez and dani pedrosa

fbmp ytmp imp