Motosport

MotoGP: 16 vozača u samo jednoj sekundi

Pedrosa test18

MotoGP vozači su testirali na njima novoj stazi u Tajlandu. Yamahin dvojac i Lorenzo su u problemima.

Staza Chang International Circuit, poznatija kao Buriram, će za 8 mjeseci prvi put ugostiti MotoGP utrku. Kako tada ne bi bilo neugodnih iznenađenja, posebno za Michelin, tamo je upravo održana druga od tri runde zimskih MotoGP testiranja.

Baš kao što je to bio slučaj s ranijim testiranjima u Maleziji, najbrža vremena možda nisu savršeni pokazatelj odnosa snaga uoči nove sezone, ali su ipak donekle indikativna, bez obzira na to što je nepoznavanje staze i nužnost testiranja različitih inačica guma malo zamutilo sliku. Osim toga, od ganjanja najboljeg vremena, tvorničkim vozačima je bilo puno važnije (ponovo) testirati nove dijelove i potvrditi da li razvoj ide u pravom smjeru, što je itekako važno kad su u pitanju agregati, ali i aerodinamika.

Ovo potonje je bilo posebno zanimljivo pratiti. Ducati je testirao čak 3 aerodinamička paketa, Honda je isprobala evoluciju rješenja korištenog u Maleziji, dok su Suzuki i KTM debitirali s potpuno novim oplatama s krilcima. S tri uzastopne ravnice, ispred kojih su tri spora zavoja, Buriram je dobar poligon za testiranje koliko integrirana krilca otežavaju propinjanje na stražnji kotač.

Taj prvi dio staze bi trebao odgovarati Ducatiju, dok bi onaj drugi, s vezanim zavojima, trebao ići u prilog Yamahi. No, sva tri dana su bili najbrži vozači Honde, koji su očito već sada itekako zadovoljni novim motociklom, a posebno pogonskim agregatom. Nešto je manje jasna situacija po pitanju aerodinamike, ali i karbonske stražnje vilice koju, paralelno s klasičnom aluminijskom, povremeno testiraju još od Valencije prošle godine, bez da je to netko primijetio.

Uglavnom, Pedrosa je na kraju bio brži od Marqueza i Crutchlowa, između kojih se s drugim najbržim vremenom uspio progurati Zarco. S dvije godine starim okvirom i prošlogodišnjim agregatom, Zarco je trebao isprobati samo novu aerodinamiku, pa se mogao posvetiti čistoj jurnjavi, no to ne mijenja na stvari da je (ponovo) bio daleko najbrži vozač Yamahe.

Tvornički vozači Yamahe su, baš kao i nakon Malezije, nemalo zabrinuti, pri čemu se svi u momčadi slažu kako treba poboljšati elektroniku, no Rossi je uvjeren da je problem i dublji od toga i da se čak neće moći riješiti u skoroj budućnosti. Testiranje je završio kao tek 12. najbrži, dok je još zabrinutiji Vinales bio 8. Kao utjeha im može poslužiti to što su zaostaci bili iznimno mali, pa je tako čak 16 vozača završilo unutar jedne sekunde.

Zanimljivo je da je taj (tek) 16. bio Lorenzo, koji je nakon Malezije zračio optimizmom, da bi u Tajlandu govorom tijela (ako već ne umivenim izjavama) odavao bijes i nemoć. Njegov timski kolega Dovizioso je bio za 6 desetinki sekunde bolji, ali nije bio najbrži vozač Ducatija. Ta čast je pripala Milleru, koji je tako potvrdio da mu prošlogodišnji Desmosedici savršeno odgovora.

Samo 7 tisućinki sekunde ispred njega, Alex Rins je s 5. najbržim vremenom još jednom pokazao da su i on i Suzuki bitno napredovali u odnosu na prošlu sezonu. Aleix Espargaro je zadovoljan okretnošću Aprilije i stabilnošću na kočenju, ali još uvijek s nestrpljenjem iščekuje novi agregat, tako da nije mogao bolje od 14. pozicije. Njegov brat Pol se nije ni pojavio jer je samo koji dan ranije imao operaciju na kralježnici, tako da ga je u poslu testiranja KTM-a zamijenio Kallio. On i Bradley Smith su bili zadovoljni time što se s novim promjenama na motociklu ponovo vratio dobar osjećaj na kočenju, koji im je u Maleziji nedostajao.

Priča o testiranjima na stazi Buriram ne bi bila kompletna bez spominjanja dvojice rookie vozača. Nakagami je s Hondom bio deseti najbrži, unutar samo 7 desetinke zaostatka za Pedrosom, dok je malezijski vozač Hafizh Syahrin, u svom prvom kontaktu s MotoGP motociklom, zaostao samo 1,75 sekunde. To znači da je službena objava kako će zamijeniti Folgera na Tech 3 Yamahi postala tek stvar formalnosti.

MotoGPTest Tajland

fbmp ytmp imp