Motosport

MotoGP: Provizorni kalendar za 2018.

g4s 0795.gallery full top fullscreen

Sezona počinje ranije i završava kasnije, kako bi se ugurala i utrka na Tajlandu. 19 utrka u 8 mjeseci.

Objavljen je provizorni MotoGP kalendar za 2018. koji će se dosta razlikovati od ovogodišnjeg na ime dodavanja VN Tajlanda na stazi Buriram. Istovremeno se želio smanjiti broj europskih utrka koje se voze vikend za vikendom, što je sve značilo da sezona započinje tjedan dana ranije i završava tjedan dana kasnije, a i ljetna pauza je skraćena na samo dva slobodna vikenda.

Kao i obično, sve kreće noćnom utrkom u Kataru već 18. ožujka. Nakon toga slijede dva vikenda pauze, pa uobičajeni redoslijed s utrkama u Argentini (8.4.), Teksasu (22.4), Jerezu (6.5.), Le Mansu (20.5.), Mugellu (3.6.), Barceloni (17.6) i Sachsenringu (15. srpnja), uz tu bitnu razliku da ove godine nema utrka dva vikenda za redom, nego se sve voze u pravilnim dvotjednim razmacima.

Zato se i dalje u dva uzastopna vikenda voze utrke u Brnu (5.8.) i Austriji (12.8.), da bi se 26.8. trebala voziti VN Velike Britanije s time da se još ne zna na kojoj lokaciji. Naime, staza Donington ima novog vlasnika koji je spreman uložiti u bolju infrastrukturu kako bi mogao ugostiti MotoGP cirkus, dok istovremeno Silverstone ima problema s izrazito grbavom stazom, ali i popriličnim padom posjete na ovogodišnjoj utrci, bez obzira na to što je bilo neuobičajeno lijepo vrijeme.

S utrkama u Misanu (9.9.) i Aragonu (23.9.) završava europska turneja i započinje ona dalekoistočna, koja sada broji 4. utrke. Tu će prvo debitirati Tajland (7.10.), nakon čega MotoGP vozači imaju vikend odmora, pa slijedi uobičajena tortura s uzastopnim utrkama bez pauze u Japanu (21.10.), Australiji (28.10.) i Maleziji (4.11.). Već tradicionalno, sve završava u Valenciji, ovaj put tek 18. studenog, točno 8. mjeseci nakon prve utrke sezone u Kataru.

MotoGPkalendar2018

fbmp ytmp imp