Motosport

Aprilia razvija Formulu X s RSV4 agregatom

03 Griip G1 Powered by Aprilia Racing

Ambicije Aprilije očito ne staju na MotoGP i SBK prvenstvu. Agregatu iz RSV4 su pridodali kardan i ugradili ga u Formulu X.

Izraelska momčad Griiip započela je suradnju s Aprilijom na razvoju bolida Formule X, natjecanja koje bi takvu vrstu utrkivanja trebalo učiniti manje nepristupačnim. Suradnja se vrti oko prilagodbe i ugradnje V4 agregata iz Aprilijina top modela RSV4.

Griiip G1 je nastao u Italiji, a za razliku od drugih bolida u toj klasi, koji imaju redne agregate postavljene poprečno i završni prijenos lancem, ovdje je V4 stroj postavljen uzdužno i ima završni prijenos kardanom. Osim što je uparen s kardanom, V4 agregat je opremljen i novim sustavom hlađenja, ali i podmazivanja, kako pokretni dijelovi ne bi ostali „na suhom“ uslijed djelovanja velikih bočnih sila kada bolid, kao zalijepljen, juri kroz zavoje.

U igri je potpuno novi usis, kao i 4u2u1 ispušni sustav, a Aprilia nastavlja s razvojem i ugradnjom sve snažnijih verzija agregata, pri čemu je cilj da se jednog dana ugradi natjecateljski stroj istih specifikacija kao i onaj u Superbike prvenstvu. Osim toga, paralelno se razvijaju i elektronska pomagala, koja imaju bitno drugačiji princip funkcioniranja od onih na motociklu.

U prvoj utrci talijanskog Formula X prvenstva je izraelski vozač Yarin Stern došao do pobjede, što je bila dobra reklama uoči pokretanja proizvodnje još barem 12 bolida pokretanim V4 agregatom iz Noale.

02 Griip G1 Powered by Aprilia Racing

fbmp ytmp imp