I u Superbike prvenstvu zajednička elektronika?

AP2 1369

Uskoro bi se trebala usuglasiti stajališta o uvođenju zajedničke elektronike u SBK prvenstvo. Nisu svi sretni zbog toga.

Na marginama MotoGP utrke u Barceloni raspravljalo se o uvođenju jedinstvene centralne upravljačke jedinice, odnosno zajedničke elektronike za sve motocikle koji sudjeluju u svjetskom Superbike prvenstvu, i to vće od 2018. Zasad se ne zna još ništa konkretno, odnosno moglo bi se reći kako su se u Barceloni samo dogovorili da će se dogovoriti, no sasvim je jasno da stvari kreću baš u tom smjeru.

Nisu svi zadovoljni tim rješenjem. Kawasaki već dugo rogobori protiv zajedničke elektronike, braneći se tvrdnjom da preko svojih Superbike motocikala razvijaju tehniku i za cestovne modele i da je baš ta sloboda razlog što ostaju u ovom prvenstvu i ne prelaze u MotoGP gdje se zajednička elektronika već neko vrijeme koristi.

S druge strane, FIM i Dorna uobičajeno mantraju o potrebi za snižavanjem troškova, ali i dovođenjem stvari u kakvu takvu ravnotežu, jer su Kawasaki i Ducati trenutno premoćni u odnosu na ostale proizvođače. Konkretnije usuglašavanje stavova bi se trebalo odvijati sljedećih nekoliko tjedana, nakon čega će se znati tko će biti dobavljač te zajedničke elektronike i hoće li svaki proizvođač motocikala koji nastupa u SBK prvenstvu moći razvijati vlastiti softver. Ovo potonje je malo vjerojatno, ali vjerojatno će se inženjerima i programerima ipak ostaviti i malo slobodnog prostora za kreativno razmišljanje.